Наполи постигна два обрата от два мача в Серия "А". След 2:1 над Лацио на "Олимпико", южняците се добраха до още по-впечатляващ успех – 3:2 над Милан на "Сан Паоло". До 53-ата минута "росонерите" имаха преднина от два гола, но изведнъж всичко се срина и започнаха новата кампания с познато от последните години чувство. Това на горчивината.

Твърде рано е да се дават каквито и да било оценки и за двата отбора, особено за възпитаниците на Дженаро Гатузо. Все пак не може да се подмине фактът, че Наполи спечели два поредни мача срещу сериозни съперници, след като изоставаше в резултата. И дали Карло Анчелоти е внесъл така нужния за тима шампионски дух, ще разберем в течение на сезона. Но какво научихме след дербито в Неапол?

Без Чалханоглу идеите за Милан са малко

Въпреки че поведоха с 2:0, гостите определено изпитваха дефицит в градивен план. Халфовата линия в състав Кеси – Билия (Бакайоко) – Бонавентура, предлага физика и агресия, но степента на подкрепа в атака, на креативност, е малка.

За момента Игуаин е изолиран

Дебютът на Ел Пипита няма да се запомни с кой знае какво. На "Сан Паоло" не получаваше достатъчно подкрепа от съотборниците си и изглеждаше като чуждо тяло. Гонсало Игуаин е консуматор и никога не се е славил, че може сам да създава положения. В края пред него се откри добра възможност, но ударът му беше много неточен.

Мертенс – жокер от пейката

Неочаквано белгийската звезда започна мачовете срещу Лацио и Милан от пейката. Разцъфна при Сари, сега може да го стори и при Анчелоти, въпреки че (за момента) не е титуляр. Мертенс демонстрира, че може да решава мачове и от скамейката. С него Наполи получава допълнителна опция в атака извън Милик, който е друг тип футболист. Да не забравяне, че и Верди чака своя шанс за изява. Този сезон южняците определено имат повече варианти в атака. Стига полякът да се опази от контузии.

Идеята на Гатузо върши работа

В опит да намери решение с проблематичната халфова линия, където липсва креативност, Гатузо опита да изненада Наполи с рязка смяна на фланговете. Отчасти успя, след като първият гол е типичен пример за този похвад. Сусо прехвърли топката към другото крило и хвана в крачка иначе плътната защита на Наполи.

Внимание за Донарума

Това беше едно от най-обсъжданите имена  миналото лято. И сагата с напускането и оставането на "Сан Сиро", несъмнено повлия на младия вратар. В Милан трябва сериозно да мислят за формата на Донарума, който в последните месеци буксува в развитието си. Срещу Наполи направи 5 спасявания, но има известна вина да головете на Зиелински. Особено първия. Тифозите няма как да са забравили и последните мачове от миналия сезон, особено финала за Купата срещу Ювентус.