Изхвърленият от шахмата скандален състезател Борислав Иванов изля душата си пред вестник "Стандарт". Той е категоричен, че не е постигал успехите си чрез измама.

Както е известно, обстоен анализ на негови партии показа преди време, че ходовете му съвпадат с тези, които препоръчва една от най-силните в момента в света шахматни програми - "Худини", което е извън възможностите на човешкия мозък.

Програмата представлява игра на и над равнището на настоящия световен шампион по шахмат Магнус Карлсен. Иванов бе изхвърлен от спорта след решение на Българската федерация по шахмат, макар да не се намериха неоспорими доказателства за вината му. Така Боби се превърна в загадка.

Студентът по "Педагогика" в Югозападния университет постига впечатляващи успехи през 2011 и 2012 година в поредица международни турнири зад граница и в България.

Силни и известни шахматисти стискат ръката му като победител. Тръгват съмненията на противниците му, че печели нечестно и ползва нерегламентирано техника, която му помага да побеждава.

"Бях в стрес непрекъснато. Около мен се създаде истерия. Ужасно е да ме третират като престъпник, без да могат с нищо да докажат обвиненията си. Такова отношение е унизително за всеки", казва Иванов.

"А ми се случи не един и два пъти. Имаха съмнения, че използвам някакъв компютърен софтуер и мамя. А аз нито ставам от масата, нито излизам от залата", продължава Борислав. Чашата на търпението му преляла на турнира в Испания в началото на декември миналата година.

"Държаха се с мен отвратително. Съперниците ми се наговориха, чудеха се как да ме отстранят, за да не стана първи. В ресторанта, където имаше и други хора, ме накараха да се съблека."

"Свалих суичъра, както и обувките си. Те обаче пожелаха да смъкна всичко от себе си - да остана дибидюс гол. Отговорих им, че не съм стриптийзьор. Организаторът ми върна 40-те евро такса и ми даде 50 евро отгоре."

Отрича, че у него е забелязана "някаква жичка да се подава от дрехите му". Преди това състезание пък не го допуснали въобще до участие в Италия. Не крие, че шахът му липсва, но не смята да лее сълзи, да изпада в депресия и самосъжаление.

И набързо смени шахматната дъска с репортерския микрофон. Цяла година младият благоевградчанин бе "разпъван на кръст" от медиите заради скандалите по турнирите.

"Дълго време търпях какви ли не атаки срещу мен, при това недоказани. Сега обаче аз ще задавам въпросите и ще давам оценките си за събитията. Харесва ми да съм репортер, да ходя по събития, да се запознавам с различни хора, да научавам за всякакви човешки съдби. През декември реших, че трябва да се пробвам. Взеха ме на стаж в благоевградска телевизия."

"Портиерът на сградата не ме кара и да се събувам. Поздравяваме се учтиво и тръгвам по задачите си. Много е важно да ти имат доверие, а ти да не подведеш околните. Спокоен съм, щастлив съм. Но имам още много да уча в журналистиката."

"Допитвам се до колеги, чета книги, гледам по телевизията най-добрите репортери. В тази професия, образно казано, трябва да местиш фигурите така, че да си обективен."

Не се е отказал от обжалването в съда на решението за изхвърлянето му от шахмата. Готов е да се докаже и като треньор по шах. ФИДЕ - майсторът дава частни уроци срещу 10 лева на час.

"Няма обаче много желаещи. С учениците си ще докажа, че победите ми не са били случайни и плод на измама. Исках хобито ми да го превърна в професия. Винаги изпитвах уважение към съперниците си, шахматистът трябва да е културен, а не агресивен."

"Не съм робот. Не разбирам от програмиране. Сега играя с приятели, понякога и сам, често се "боря" и с компютъра. В момента обаче за мен по-важни са диктофонът и микрофонът, тъй като искам да се докажа като добър репортер", завърши своя коментар Боби Иванов.