Финалистът от миналия сезон Ливърпул спечели драматично с 3:2 у дома срещу Пари Сен Жермен в двубой от група "С" на Шампионската лига. 
 


"Червените" пропиляха два гола аванс срещу един от фаворитите в турнира, като в 30-ата минута Даниъл Стъридж с глава откри резултата в полза на англичаните. Само шест минути след това Джеймс Милнър вкара второто попадение след изпълнение на дузпа, отсъдена за нарушение на Хуан Бернат в наказателното поле срещу Джорджинио Вайналдум.
 


В 40-ата минута Тома Мюние върна един гол в полза на френския шампион, докато домакините не можаха да реализират нови попадения, въпреки превъзходството си. Стигна се до 83-ата минута, когато Неймар напредна, топката достигна до Килиан Мбапе, който изравни резултата.
 


Във втората минута на продължението влезлият като резерва Роберто Фирмино оформи драматичната победа за Ливърпул след асистенция на Върджил ван Дайк.  Старши треньорът на гостите Томас Тухел претърпя ново разочарование срещу Ливърпул, след като през 2016 година начело на Борусия Дортмунд отпадна срещу "червените" на четвъртфиналите в Лига Европа.

В другия двубой от тази група Цървена звезда имаше късмет и спечели една точка при домакинството си на италианския вицешампион Наполи, завършило наравно 0:0. Рано в двубоя в Белград Роберто Инсиние удари греда, а вратарят на сърбите Милан Борян спря шут на Аркадиуш Милик. В средата на втората част бранителят на домакините Милан Родич изчисти решително удар на Хосе Кайехон. Сръбският гранд играе за първи път в груповата фаза на Шампионската лига, след като през 1991 година достигна до групите в турнира за купата на европейските шампиони.

Брюж загуби с 0:1 у дома срещу Борусия Дортмунд в среща от първия кръг в група "А" в Шампионската лига. Кристиан Пулишич се разписа на рождения си ден и при завръщането си след лечение на контузия, осигурявайки победата в полза на "жълто-черните". 20-годишният американец не беше играл от 26 август, защото имаше мускулни проблеми. Пулишич влезе на терена в средата на втората част и донесе успеха за германския отбор след опит за изчистване на Матей Митрович, а топката се удари в крака на Пулишич и и изненада вратаря Карло Летица в 85-ата минута. Марио Гьотце започна като титуляр за Борусия, но не успя да окаже влияние върху представянето на отбора. 

Брюж, който се завърна в групите на Шампионската лига след 13-годишно отсъствие, пропусна няколко добри шанса да реализира попадение във вратата на Дортмунд. В другия двубой от тази група Атлетико Мадрид победи с 2:1 като гост Монако. Дебютантът в най-престижния клубен турнир по футбол Самуел Грансир с удар отблизо даде аванс в полза на монегаските в 18-ата минута, въпреки превъзходството за испанците и пропуска на Диего Коста в седмата минута.

В 31-ата минута Коста направи резултата 1:1 след асистенция на Антоан Гризман.  Отборът от Мадрид имаше сериозно преимущество до почивката и в 45-ата минута Хосе Хименес надскочи Радамел Фалкао и Кевин Н'дорам, за да се разпише с глава за крайното 2:1 в полза на Атлетико.  Шалке 04 направи равенство 1:1 у дома срещу Порто в мач от група "D" на Шампионската лига. В 12-ата минута Налдо игра с ръка в наказателното поле, но ударът от бялата точка на Алекс Телес при отсъдената дузпа беше спасен от Ралф Фаерман. 

В 64-ата минута германският тим взе аванс след точен удар на Бреел Емболо и хубава комбинация между Набил Бенталеб и Уестън Маккени. Четвърт час преди края Октавио изравни от дузпа, отсъдена от главния съдия Жил Мансано за фаул на Налдо в наказателното поле срещу Муса Марега. В другия мач от групата Галатасарай победи с 3:0 у дома Локомотив Москва.  Бившият футболист на българския Левски - Гари Родригес, даде аванс за гранда от Истанбул още в деветата минута след удар, който не можеше да бъде спрян от вратаря Гилемрме.

В 67-ата минута Ерен Дердийок вкара от фаул, а четвърт час преди края Гилерме попречи на Родригес да се разпише за втори път.  Боду Ндиайе беше отстранен от игра три минути преди края на редовното време, след като получи втори жълт и съответно червен картон за нарушение срещу Антон Миранчук. Селчук Инан оформи класическия успех в полза на Галатасарай от дузпа в добавеното време, след като Гилерме събори в наказателното поле Емре Акбаба след бърза контраатака.

Барселона започна с категорична победа участието си в груповата фаза на тазгодишното издание на Шампионската лига. Каталунците победиха с категоричното 4:0 у дома състава на ПСВ Айндховен в среща от група "В", а с хеттрик се отличи Лионел Меси. Аржентинският национал откри резултата на стадион "Камп Ноу" в 32-ата минута след прецизно изпълнение на пряк свободен удар.

Четвърт час преди края Усман Дембеле вкара втория гол във вратата на холандците след добра индивидуална проява. Меси реализира за 3:0 след асистенция на хърватина Иван Ракитич в 77-ата минута. По-малко от 120 секунди след това защитникът Самюел Юмтити получи втори жълт и съответно червен картон, оставяйки "синьо-червените" с човек по-малко на терена след извършване на грубо нарушение.

В 87-ата минута Лионел Меси оформи хеттрика си след подаване на Луис Суарес. Тимът на Барса няма нито едно поражение в 27 поредни мача от Шампионската лига пред собствена публика, като е спечелил 25 от тях. ПСВ, който се завърна в най-силния клубен турнир в света след едногодишно отсъствие, няма пълен успех в евротурнирите в седем последователни двубоя. В другата среща от тази група Интер Милано постигна драматичен късен обрат от 0:1 до 2:1 като домакин срещу Тотнъм.

Преди почивката Хари Кейн се отличи със сериозен пропуск пред вратата на италианците. Кристиан Ериксен даде аванс в полза на англичаните в 53-ата минута след прехвърлящ удар при добавка, след като вратарят Самир Ханданович спаси отби първия шут на датчанина. Мауро Икарди изравни в 86-ата минута с шут от въздуха, възползвайки се от подаване на Квадво Асамоа. 

В третата минута на добавеното време Матиас Весино осигури успеха за Интер след пас с глава на Стефан де Фрай. Това беше първи мач за гранда от Милано в Лигата от 2012 година насам. Поражението е трето поредно за лондончани във всички турнири.

Мачове от първия кръг в груповата фаза на Шампионската лига по футбол:

група "А"
Брюж (Белгия) - Борусия Дортмунд (Германия) 0:1
Монако (Франция) - Атлетико Мадрид (Испания) 1:2

група "В"
Барселона (Испания) - ПСВ Айндховен (Холандия) 4:0
Интер Милано (Италия) - Тотнъм (Англия) 2:1

група "С"
Цървена звезда (Сърбия) - Наполи (Италия) 0:0
Ливърпул (Англия) - Пари Сен Жермен (Франция) 3:2

група "D"
Галатасарай (Турция) - Локомотив Москва (Русия) 3:0
Шалке 04 (Германия) - Порто (Португалия) 1:1

в сряда:

група "Е"
Аякс (Холандия) - АЕК (Гърция)
Бенфика (Португалия) - Байерн Мюнхен (Германия)

група "F"
Шахтьор Донецк (Украйна) - Хофенхайм (Германия)
Манчестър Сити (Англия) - Олимпик Лион (Франция)

група "G"
Реал Мадрид (Испания) - Рома (Италия)
Виктория Пилзен (Чехия) - ЦСКА Москва (Русия)

група "Н"
Валенсия (Испания) - Ювентус (Италия)
Йънг Бойс (Швейцария) - Манчестър Юнайтед (Англия)