"Много е лошо, много е грозно, много е тежко решението за атлетите на Русия. За мен това, което чух до момента, те са наказани без да има някаква много основателна причина. Световните купи, европейските първенства - това са едни различни състезания, но вече Олимпийските игри са различно състезание и може би там вече се намесва политиката."

Това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR олимпийската шампионка по скиф Румяна Нейкова в коментар за вчерашното решение на Арбитражния съд в Лозана, което забранява участието на руските лекоатлети на олипмийските игри в Рио тази година.

Нейкова изрази мнение, че в световния спорт има неравнопоставеност между състезателите от Източния блок и тези от Запада, когато става въпрос за антидопингов контрол.

По темата в студиото говори и председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов, който коментира нашумелите казуси с употребата на лекарството Мелдоний.

"Международната антидопингова агенция бива сезирана от американската антидопингова агенция още през 2013 година и тя поставя това вещество (Мелдоният - бел. ред.) под монитогирнг. Тя не се занимава с това да докаже, че това вещество въздейства по определен начин, а събира статистически данни - кой го използва, къде го използват, защото тя разполага с пробите на уртините на спортистите от последните състезания и може да го установи. Тя няма доказателства за въздействието, а се занимава с различни неща", посочи Костов.

Вижте какво още каза Румяна Нейкова във видеоматериала!