Много оспорвано състезание от олимпийската програма по биатлон, реши титлата при мъжете в масовия старт на 15 км.
 
За пръв път в Пьончан до последно не се знаеше кой ще спечели надпреварата, като за златото спореха Мартен Фуркад и Симон Шемп.
 
Драмата между двамата не приключи с финала, след като те го пресякоха едновременно, а след това доста време бе необходимо на хората на фотофиниша, за да обяват шампиона.
 
В крайна сметка с втори златен медал се окичи Фуркад с резултат от 35:47,3 мин., като му бе присъдено минимално предимство. На Шемп пък му бе дадено същото време, изоставане с 0,0 сек., но му отредиха сребърния медал.
 
Французинът доказа класата си и показа, че не случайно е доминатор в последните години в биатлона, след като спечели масовия старт с 2 грешки в стрелбата. Опонентът му за трофея пък завърши с 1.
 
За третото място битката също беше ожесточена, като за последното отличие спориха Емил Хегле Свендсен, Ерик Лесер и Бенедикт Дол. За своето първо отличие от тези игри обаче се пребори норвежецът, който изпревари Лесер с 4 десети. 
 
В тази дисциплина нямаше българско участие, след като нито един от нашите не се класира за нея. Най-близо до квота за масовия старт бе Владимир Илиев.