Швеция спечели златото в женския турнир по кърлинг, след като на финала се наложи с 8:3 над Република Корея. Така шведките печелят трета олимпийска титла в последните четири олимпийски игри, след като в Сочи трябваше да се задоволят с второто място.

И докато скандинавките затвърдиха статута си на отбор номер 1 в този спорт, то среброто за отбора на домакините е най-големият азиатски успех изобщо. Но той стана двоен, след като в събота японките победиха Великобритания в мача за бронза.

Анна Хаселборг (скип), Сара Макманъс, Агнес Кнохенхауер, София Марберс и Джени Уахлин (резерва) взеха ранен аванс, след като вкараха два камъка в третия енд, а корейският състав не успя да достави нито един.

Корейките поведоха с 1:0 в първия енд, но до петия шведките обърнаха до 4:1. С помощта на хамър в последния изстрел, скипът на Швеция Анна Хаселборг изчисти хауса от камък на Корея и това доведе до необратимото 7:2.

Домакините обаче се бореха упорито и използваха хамър за да намалят резултата в осмия енд Ким Йон Джун. Шведките обаче реагираха по същия начин в деветия, за да поставят камък за крайното 8:3.