Галерия

Каква драма! Много изстрадано, но Аржентина се класира на 1/8-финалите на Мондиал 2018, след като постигна измъчена победа с 2:1 над Нигерия в мач от група "D" на турнира. Победният гол дойде в самия край на двубоя и беше дело на Маркос Рохо.


Така Лео Меси и компания буквално минаха през ада, за да продължат напред, където ще срещнат фаворита Франция. В другия двубой от групата Хърватия надделя с 2:1 над Исландия и финишира на 1-то място. Във фазата на елиминациите "шахматистите" играят с Дания.

През първото полувреме латиносите имаха надмощие и в 14-ата минута Лео Меси откри резултата с първия си гол на световното първенство. Звездата се разписа след отличен пас на Евер Банега. После петкратният носител на Златната топка можеше да вкара ново попадение, но ударът му от фаул срещна гредата.

Малко след началото на второто полувреме Хавиес Масчерано задържа с две ръце Леон Балогун и главният съдия от Турция Джуней Чакър без да се замисля посочи бялата точка. От нея Виктор Моузес не сбърка за 1:1. По-късно африканците искаха нова дузпа за игра с ръка на Маркос Рохо, но след използване на ВАР, реферът реши, че защитникът не е нарушил правилата. Така се стигна до 86-ата минута, когато Рохо донесе безценния успех за латиносите.

Проследете развоя на мача по минути тук!


В стартовия състав на Аржентина имаше пет промени от загубата с 0:3 от Хърватия. На вратата вместо грешника Вили Кабайеро застана дебютантът Франко Армани. В предни позиции Гонсало Игуаин смени Серхио Агуеро, до него действа голямата звезда Лео Меси.

Анхел ди Мария се появи на мястото на Максимилиано Меса, Маркос Рохо и Евер Банега замениха съответно Едуардо Салвио и Маркос Акуня. Нигерия излезе със същите 11, които надделяха с 2:0 над Исландия. Атаката поведоха Ахмед Муса и Келечи Ихаеначо, Виктор Моузес и Джон Оби Микел действаха по-назад.

Мачът в Санкт Петербург очаквано започна нервно и в началото грешните подавания от двата отбора следваха едно след друго. Постепенно Аржентина взе лек превес и след 8 минути игра Евер Банега намери с диагонален пас Николас Талифико, но изстрелът на защитника беше изключително неточен.

В ответната атака Нигерия отговори с далечен удар на Ахмед Муса, който мина над напречната греда. После Лео Меси напомни, че е на терена с отличен пробив, но успоредният му на голлинията пас беше пресечен в решаващия миг. След четвърт час игра обаче петкратният носител на Златната топка откри резултата.

Меси получи дълъг пас от Банега, овладя чудесно пред наказателното поле с левия крак, напредна и с удар с десния в далечния ъгъл на вратата матира Франсис Узохо за 1:0! Това беше първи гол за звездата на Мондиал 2018 и под №100 от началото на турнира. Попадението даде импулс на гаучосите, които в 27-ата минута можеха да удвоят преднината си.

Меси с пас в коридор изведе Гонсало Игуаин, но вратарят изпревари Ел Пипита с една крачка и пръв стигна до кълбото. После Ди Мария беше спънат на отлична позиция за левия крак на аса на Барселона. От фаула Меси потърси вратарския ъгъл, което изненада Узохо, но гредата спаси "супер орлите" от втори гол.

Второто полувреме започна кошмарно за Аржентина. Хавиер Масчерано задържа с две ръце Леон Балогун в наказателното поле и главният съдия Джуней Чакър без дасе замисля посочи бялата точка. Зад топката застана Виктор Моузес, който преодоля дебютанта Франко Армани и изравни резултата – 1:1!

След гола гаучосите усилиха нападателната си мощ, след като  Кристиан Павон се появи на мястото на Енцо Перес, за да раздвижи десния фланг на атаката. В 75-ата минута африканците бяха на косъм от пълен обрат. Резервата Одион Игало засече от воле от чиста позиция, но мерникът му изневери. Повторенията обаче показаха, че Маркос Рохо е изчистил с ръка и реферът се допита до ВАР. Но той  реши, че няма умисъл в действията на защитника и не даде нова дузпа за Нигерия.

В 80-ата минута Серхио Агуеро смени защитника Таляфико, което означаваше всичко в атака. Секунди след това пред Игуаин се откри златна възможност да се разпише, след като беше оставен непокрит. Ударът му обаче беше адски неточен. Така се стигна до 86-ата минута, когато Габриел Меркадо центрира отдясно и Маркос Рохо донесе безценната победа за латиносите!

Нигерия – Аржентина 1:2

Голмайстори: 0:1 Меси (14), 1:1 Моузес (49-д), 1:2 Рохо (86)

Нигерия: Узохо, Идову, Еконг, Балгун, Омеру, Ндиди, Етебо, Микел, Муса (90-Шими), Моузес, Ихаеначо (46-Игало)
Селекционер: Гернот Рор

Аржентина: Армани, Меркадо, Таляфико (80-Агуеро), Масчерано, Рохо, Отаменди, Банега, Перес (60-Павон), Ди Мария (72-Меса), Игуаин, Меси
Селекционер: Хорхе Сампаоли

"Санкт Петербуг Арена"
Съдия: Джуней Чакър (Турция)
Жълти картони: Балугон, Микел (Нигерия); Масчерано, Банега, Меси (Аржентина)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/lRKbopTgaFw" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>