Президентът на Иран Хасан Рохани одобри предложението жени да имат правото да посещават футболни мачове. "Абсолютната забрана вече не е рационална", обясниха властите.

Дамите извоюваха правото да посещават футболни мачове след години неуспехи. Всичко беше променено по време на световното първенство в Русия и в мач срещу Испания, който беше предаван на живо на голям екран в Техеран. Входът беше позволен и за жени.

Любопитното в случая е, че капитанът на иранския национален отбор Масуд Шоджаеи дълги години се бори именно за това право на жените, тъй като най-голямото му желание е неговата майка да го гледа на стадиона. Шоджаеи е роден в южната част на Иран в град Шираз, където играе футбол почти всеки ден бос по улиците на своя квартал с екипите на идолите си Бебето и Ромарио.

Той се вдъхновявал от тях, както и от по-големия си брат. Когато Хасан Рохани го кани в дома си, Масуд му заявява, че иска по-голяма толерантност към жените. През август 2017 година идва най-трудният момент в кариерата му, когато тогавашният му клубен отбор Паниониос се изправя срещу израелския Макаби Тел Авив.

Иранското правителство забранява на Масуд да играе в срещата, тъй като участието му би означавало признаване на държавата Израел. Футболистът моли треньорското ръководство да не го включва в групата за двата мача. В крайна сметка Масуд пропуска първата среща, но излиза титуляр във втората, като в състава е и Ехсан Хаджисафи, също иранец.

След въпросната среща тогавашният министър на спорта Мохамед Реза Даварзани изригва: „Масуд Шоджаеи и Ехсан Хаджисафи никога няма да играят за националния отбор. Преминали са червената линия.“ Това се случва само 10 месеца преди Мондиал 2018. Ехсан Хаджисафи се извини публично и бе върнат в националния отбор, но Масуд не направи същото просто, защото не смята, че е постъпил грешно.

Пет месеца преди началото на първенството в Русия, Шоджаеи публично иска от селекционера Карлош Кейрош да го включи в състава. Съотборниците му Мехди Тареми и Али Карими застават зад гърба му. В крайна сметка Масуд се завръща в състава през парадния вход и то с капитанската лента. 

Преди този нов закон закон Иран бе единствената държава, която не позволяваше на жените да присъстват на футболни срещи. Това е голяма стъпка за иранците в правилната посока.