Още по темата

 

Здравейте, уважаеми читатели, на Gol.bg. Продължаваме с нашата нова рубрика - "Звездни семейства".

Още по темата

 

В нея ви представяме по едно популярно спортно семейство и ще ви предоставяме кратка ретроспекция на неговото развитие във времето.

Спортистите са звездите на терена, но извън него правилата се променят и под светлината на прожекторите застават нежните им половинки и техните деца.

Добили още по-голяма популярност покрай мъжете си, красавиците бързо стават едни от най-търсените и ухажвани дами за снимки и реклама, същото се отнася и за наследниците им, които имат и "тежката" съдба да имат известни родители.

Офертите от телевизии и списания валят една след друга, а интервютата и фотосесиите стават ежедневие. Без съмнение едно от най-звездните спортни семейства е това на Андре Агаси и Щефи Граф.

Легендата Борис Бекер споделя в своята биографична книга, че по турнирите е имал една единствена цел – да бяга възможно най-далеч от Андре Агаси. И това не се дължи на някаква неприязън между двамата, дори напротив – американецът и германецът имат приятелски отношения извън корта.

И точно заради тях Андре постоянно подпитва Борис Бекер за неговата славна сънародничка Щефи Граф и уговаря големия си противник да им урежда „случайни” срещи.

Любовта между един от най-атрактивните тенисисти и гранддамата разцъфва през 1999 г., когато те едновременно печелят "Ролан Гарос". Агаси току-що е приключил брака си с актрисата Брук Шийлдс, а Щефи е напуснала дългогодишния си приятел – германски автомобилен пилот. Началото на романтичната връзка на двамата започва в Париж преди повече от 12 години, преминава през сватба през 2001 г. и раждането на две деца – момченце Джейдън Гил и момиченце Джаз Ели, а любовта и бракът им са толкова стабилни, че сякаш са създадени от холивудски сценарист на сълзливи любовни истории.

Андре Агаси и Щефи Граф са спечелили поразителните 30 титли в Големия шлем, но във възрастта, когато много връстници на техните деца са тормозени с непрекъснати тренировки, синът Джейдън и дъщерята Джаз почти не играят тенис.

„Тенис? Ако трябва да съм искрен, мисля, че ни стига толкова”, казва Андре Агаси. „Този спорт идва от съдбата, а не от родителите. Затова и не виждаме много тенисисти втора генерация”, продължава Андре.
Вместо да обучават децата си на корта, Агаси и Граф ги поощряват в другите техни интереси. Страстта на Джейдън са бейзболът и баскетболът, като особено в бейзбола проявява изключителни способности.
Джаз често може да бъде видяна да язди кон или да танцува хип-хоп. „Джаз все пак играе и тенис, докато на Джейдън това му се случва рядко”, казва Щефи Граф.

На широката публика е известно написаното от Андре Агаси в неговата автобиография, че той мрази тениса. Бившият шампион го представя като възможно най-самотният спорт. Освен че създадоха чудесно семейство и си помогнаха един на друг да се оттеглят от корта, Андре Агаси и Щефи Граф изградиха истинска бизнес империя. Развиват и невиждана по мащабите си благотворителна дейност.

Голяма част от дейността на Андре Агаси е свързана с образованието. Още през 2001 г. той отвори основно училище в Лас Вегас. Днес в него учат 600 деца, като почти 95 процента от тях са афро-американци. Макар че училището е на 15 минути с кола от лъскавите хотели и казина на Лас Вегас, атмосферата в квартала е на галактическо разстояние от блясъка. Западната част на Лас Вегас е най-бедната в меката на хазарта. Затова всяка година на лотариен принцип в училището се приемат деца, чийто родители не могат да си позволят да плащат таксата. Почти 100 процента от завършващите училището след това попадат в колежи. Тук няма тенис корт, но в училището има площадки за бейзбол, волейбол, баскетбол, писта за лека атлетика и футболно игрище.

„Тайно се заричаме децата ни да не играят тенис. В задния ни двор дори няма корт“ – разяснява Андре и добавя: „Нашият спорт е странен. Не желаем децата ни да живеят този луд живот.“ В момента семейството преживява най-красивите си и спокойни мигове заедно. „Понякога ми се ще да имам бутон за пауза и да го натисна, когато сме около масата в кухнята с Андре, децата, кучетата и нашите приятели. Така искам да ме запомнят – като щастлива, грижовна майка и съпруга", казва Щефи Граф.

През 1988 година родената в Германия състезателка с убийствен форхенд печели четирите турнира от Големия Шлем и златния олимпийски медал. По същото време американският бунтар носи странна прическа и има известна съпруга – актрисата Брук Шийлдс. “Като състезатели почти нямахме никакъв контакт”, разказва Щефи. “Тя тренираше от 8 до 10 всяка сутрин, а аз… никога не ставах преди обяд. Сещам се за два случая когато сме били заедно и веднъж когато спечелихме Уимбълдън в една година”, спомня си Андре. Той признава, че се е възхищавал на постоянството на съпругата си отдалеч: “Като гледах какво прави тя с живота си мислех “Почакай, това е всичко, което и аз искам”.

Щефи прекратява кариерата и го прави, докато е още на върха. “Гледах я как удря топката й и казвах, че може да се върне и отново да бъде номер 1 в света, а тя просто поклащаше глава и ми казваше, че един ден ще я разбера”, добавя Андре, който седем години по-късно също се оттегля. Андре смята, че тайната на успехите им е късмета: “Понякога е по-важно да си късметлия, отколкото да си добър. Ние сме късметлии. Наистина сме. Щеф винаги е била жена на малкото думи, но многото действия. Именно това ме вдъхновява”.

По време на годините си на върха Граф е известна като състезателка пазеща личния си живот от медиите: “Не се чувствам комфортно пред камерите. Именно това е нещо, в което Андре ми помогна много – да съм по-отворена и комуникативна”.

В дома на семейство Агаси има три дъски с тебешир, като една от тях е в кухнята и Андре я е нарекъл “таблото за възхищение от Щефи”. Той пише на нея бележки на жена си всяка нощ. “Винаги съм си мечтаел за такава дъска в кухнята, без да имам сериозна причина. Тя ми я купи и бях страшно щастлив. Всяка вечер чакам момента Щефи да си легне и й оставям послание за следващия ден”, споделя американецът, а съпругата му добавя: “Едно от най-страхотни неща, които беше написал е: “Благодаря ти, че те има, че си такава страхотна майка на децата ни”.

“Ние сме различни в много отношения, но и си приличаме. Обичаме да ходим на пазар. В даден момент аз съм имал едни проблеми, тя други, но винаги сме стояли един зад друг. Не мога да обясня тази страна от връзката ни, тя е чудо, за което съм благодарен всеки ден”, завършва Агаси.

Щефи Граф
Родена на 14 юни 1969 г. в Германия
Ръст 176 см
Тегло 60 кг

УСПЕХИ
Номер 1 в света в 377 седмици
Единственият състезател в оупън ерата на тениса с Календарен Златен Шлем (4 турнира от Големия Шлем и олимпийска титла)
Печели 22 турнира от Големия Шлем (4 от Аустрелиън Оупън, 6 от Ролан Гарос, 7 от Уимбълдън и 5 от ЮЕс Оупън)
Олимпийска шампионка от Сеул 1988 година
Олимпийска вицешампионка от Барселона 1992 година
Бронзова олимпийска медалистка на двойки от Сеул
Има 107 титли на сингъл

Андре Агаси
Роден на 29 април 1970 г. в САЩ
Ръст 180 см
Тегло 80 кг

УСПЕХИ
Номер 1 в света в 101 седмици
Печели 8 титли от Големия Шлем (4 от Аустрелиън Оупън, по 1 от Ролан Гарос и Уимбълдън и 2 от ЮЕс Оупън)
Олимпийски шампион на сингъл от Атланта 1996 година
Двукратен шампион в Купа Дейвис (1990, 1992)
Има 60 титли на сингъл