Рафаел Надал се класира за безпрецедентния си 12-и финал на Откритото първенство на Франция по тенис след победа с 6:3, 6:4, 6:2 над Роджър Федерер в полуфиналите. Двубоят, който се игра на централния корт "Филип Шатрие", продължи 2 часа и 25 минути, като премина при непрестанен силен вятър и лек ръмеж.

Неприятните атмосферни условия определено затрудниха и двамата играчи, но испанецът бе този, който се адаптира по-добре към тях. Надал бързо поведе в резултата с 3:0 гейма, но Федерер върна пробива, за да намали до 2:3. Последва нов пробив на Надал за 4:2, който реши изхода на първия сет в полза на испанеца.

Най-интересен се оказа вторият сет, в който Федерер поведе с 2:0 гейма, но веднага след това допусна да загуби сервис гейма и Надал изравни при 2:2. Двамата си размениха по още две подавания, за да се стигне до деветия гейм, който се оказа и преломният в мача. В него Федерер поведе с 40:0, но въпреки това не успя да го спечели. Надал наниза пет последователни точки, проби, а малко след това взе и сета с 6:4.

Това обезкуражи швейцареца и в третия сет той не успя да окаже съпротива на съперника си. Надал спечели 5 последователни гейма, за да поведе с 5:1 и след почти 150 минути игра да затвори мача.

Във финала, който трябва да се играе в неделя, Надал ще играе с победителя от втория полуфинал, в който водачът в основната схема Новак Джокович (Сърбия) ще играе с миналогодишния финалист Доминик Тийм (Австрия).