Григор Димитров изтегли труден жребий за първия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Монреал, като ще срещне Стан Вавринка. 

Българският тенисист влиза в основната схема на надпреварата, след като много от поставените се отказаха да играят. Димитров имаше късмет, след като избра да не се записва за квалификациите. Надпреварата започва в понеделник.

Бившият №3 в света и Вавринка попаднаха в долната половина на схемата, където са Доминик Тийм (втори поставен), Марин Чилич, Джон Иснър, Александър Зверев, Кевин Андерсън и други.

Дотук в съперничеството си с Вавринка Димитров има отрицателен баланс - четири победи срещу пет поражения. Българинът е в серия от три поредни загуби от швейцареца, като последното от тях дойде на "Ролан Гарос". В мач от третия кръг Вавринка преодоля Димитров след три тайбрека.

Преди това швейцарецът победи Димитров два пъти през 2018 г. - на "Уимбълдън" и US Open. Последният успех на българина над носителя на три титли от Шлема е през 2016 г. в надпреварата от сериите "Мастърс" в Синсинати. На твърда настилка Вавринка води с две на една победи.

Ако Димитров победи швейцареца ще срещне Карен Хачанов във втори кръг. Руският тенисист е шести в схемата и почива в първия кръг. В четвъртината на Димитров са още Феликс Оже-Алиасим и Кевин Андерсън.

Димитров се намира в тежък период, като записа само една победа в последните месеци, отбелязва "Дневник". Тя дойде на турнира в Лос Кабос, където българинът победи Стив Джонсън, но след това рухна срещу Гуидо Пея.

На турнира в Монреал Димитров има да защитава 180 точки, след като преди година стигна до четвъртфинал. При ранно отпадане българинът рискува да изпадне извън първите 70 в ранглистата. В момента той заема 57-о място.