Световната номер 2 при жените Симона Халеп е „малко вероятно“ да участва на Ю Ес Оупън, като организаторите ще поставят стриктни здравни протоколи за надпреварата от Големия шлем поради пандемията от коронавирус, сподели говорител на румънката за Ройтерс.

Американската тенис асоциация (ЮСТА) получи зелена светлина за провеждане на съревнованието в Ню Йорк по първоначален план между 31 август и 13 септември без публика. Кметът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че ЮСТА ще вземе „екстремни предпазни мерки“, за да защити играчите, включително редовно тестване, допълнително почистване и пространство в съблекалните. „Всички все още изчакват официално изявление относно детайлите от Ю Ес Оупън и Туровете за сезона. Но ако условията и мерките, за които се говори, влязат в действие на турнира, Симона Халеп е малко веротно да участва“, каза говорителят.

Нейният треньор Дарън Кейхил разкри за Ройтерс миналата седмица, че протоколите са „изключително трудни“ и вероятно няма да удовлетворят двукратната шампионка от Шлема. ЮСТА и два Тура при мъжете и жените ще оповестят детайли по-късно в сряда. „Разбира се, че условията на Ю Ес Оупън все още могат да се променят и доколкото разбрах, играчите ще имат време и през юли да обявят окончателно дали ще участват или не в турнира“, каза още говорителят, допълвайки, че „ситуацията е плаваща, така че нищо не е фиксирано“.

Световният номер 1 при мъжете Новак Джокович и лидерката в ранглистата при жените Ашли Барти също изразиха опасенията си относно участие в турнира под въпросните здравни протоколи, докато Ник Кирьос заяви, че ЮСТА действа „егоистично“ с решението си да проведе турнира въпреки коронавируса и протестите в САЩ. Номер 21 Джон Иснър подкрепи решението за провеждане на турнира по план в Туитър. „Поздравления, ЮСТА за осъществяването на първоначалните ви планове. Играчите и феновете са развълнувани от развитието на ситуацията. Време е да се върнем обратно на кортовете!“, написа той в социалните мрежи. /БГНЕС