"Не ме наричайте арогантен. Аз мисля, че съм Специалния".

Тези думи, изречени преди 15 години продължават да бъдат емблематични за Жозе Моуриньо и до днес. Един от най-успешните треньори в съвременния футбол се завръща в играта като като беше назначен за мениджър на "Тотнъм". Само 11 месеца, след като португалецът беше уволнен от "Манчестър Юнайтед", а репутацията му срината, той получава нов шанс да бъде сред елита във Висшата лига, където винаги е казвал, че е мястото на най-добрите треньори.

И въпреки че Моуриньо е сред най-успешните наставници в световния футбол привличането му в Северен Лондон се приема разностранно. Още преди да е водил "шпорите" и в един мач, Специалния вече се сблъсква с вълна от негативни реакции. В социалните мрежи се появи хаштага #Mourinhoout, който описа негативизма на феновете.

"Не мога да се сетя за по-лош избор. Отвращавам се от този човек и неговия стил на игра. Той е бедствие на трансферния пазар и ще фалира клуба. Тъмни, тъмни времена очакват моя любим "Тотнъм", гласеше един от гневните коментари срещу Моуриньо.

Назначаването на португалеца стана повод и за шеговити публикации в социалните мрежи. Журналистът Пиърс Морган, който е фен на градския съперник "Арсенал", наля масло в огъня в съперничеството между двата тима.

"Не се учудвам, че феновете на "Тотнъм" са бесни за Моуриньо. Той спечели шест титли в три държави, което е извън категорията за тези серийни загубеняци", написа Морган в "Туитър".

"Със сигурност "Тотнъм" ще се раздели с реномето си да бъде отбор, който е харесван от неутралните фенове. Моуриньо винаги е бил фигура, която не оставя хората безразлични, така че нещата няма да се променят", каза бившият английски национал Джейми Карагър след назначаването на португалеца.

Ходът на ръководството на клуба срещна и подкрепа

"Моуриньо е невероятен мениджър. Ако бях играч на "Тотнъм", щях да съм развълнувам да разбера, че той идва. Не мисля, че ще отнеме много време, преди да спечели съблекалнята. Ако бях играч, щях да се вгледам в това, което е спечелил. Той е мениджър, за когото играх", каза легендата на клуба Пол Гаскойн.

"Това бяха нереални 12 часа. Легнах си без мениджър и станах с избирането на нов. Миналата вечер не бих го поискала, но колкото повече си мисля, признавам, че съм доста ентусиазирана. Той е доказан, докато Почетино не беше. Той не беше способен да извърви следващата стъпка", каза фенът на "Тотнъм" Ема Нотидж пред Би Би Си.

Голяма част от шегите са свързани с познатите теми - за защитния стил на Моуриньо, представян с "паркиране на автобуса", както и за харченето на много пари за трансфери. Припомнят се и негови думи, че никога не би станал мениджър на "Тотнъм".

Рисковете, които поема Специалния

За пет години при Маурисио Почетино "Тотнъм" се превърна в стабилен отбор, който е сред водещите в Англия, но не успя да спечели нито един трофей. Моуриньо идва с тази задача в Лондон, а според мениджъра, който е в основата на сделката с "Тотнъм" Пини Захави, Специалния може да изгради манталитет на победители сред играчите на "шпорите".

Предизвикателствата пред португалския мениджър не са малко, след като той изповядва съвсем различен стил от Почетино, а в последните години "Тотнъм" стана популярен с нападателния си футбол.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/sWjC_BnKr0c" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

След 12 кръга "шпорите" са 14-и в таблицата с баланс от три победи, пет равенства и четири загуби и едва 14 точки. Дотук в историята на Висшата лига никога отбор, който след 12-ия кръг е бил с 14 или по-малко точки, не е успявал да се класира в топ 4 в края на сезона. Пред Специалния и "Тотнъм" стои това предизвикателство, което изглежда и като голямата цел.

"В момента "Тотнъм" не е в най-доброто си състояние чисто емоционално и психически. Отборът загуби тежко от "Байерн" в Шампионската лига, отпадна от Купата на лигата, не се представя добре, така че треньорската смяна ще внесе промяна. Убеден съм, че прагматизмът на Моуриньо ще бъде много полезен, защото ще му помогне да стабилизира "Тотнъм" в защита", каза бившият играч на "шпорите" Джейми Реднап.

Рискът пред Специалния не е свързан единствено с това дали ще успее да класира "Тотнъм" за Шампионската лига и да върне тима в челото. Предизвикателството пред него е още по-голямо, тъй като поема отбор, който изглежда в края на жизнения си цикъл. Футболистите играят дълго време заедно и има отстъпление в представянето им. Освен това ключови фигури са в последните години от договорите си и поне за момента е малко вероятно да останат в Северен Лондон.

В кариерата на Моуриньо се наблюдава и интересна тенденция, след като с "Челси", "Интер", "Реал" (Мадрид) и "Манчестър Юнайтед" той успя да спечели трофей още в първия си сезон. За да успее да го постигне и начело на "Тотнъм" той трябва да се фокусира или върху ФА къп или в европейските турнири.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/mzUwJ5Gh7lQ" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Възобновяването на стари съперничества

"Във Висшата лига вече няма да бъде спокойно", така една от телевизите, които излъчва шампионата в Англия Sky Sports рекламира завръщането на Специалния. Със сигурност присъствието на Моуриньо в английския футбол ще направи пресконференциите преди мачовете много по-интересни, а и ще бъде любопитно какво се случва край страничната линия, когато играе тимът на португалеца.

Завръщането на Моуриньо възобновява и стари съперничества след едногодишна пауза. Моуриньо отново ще може да се изправи срещу Пеп Гуардиола, с когото се съревновават още от Испания, докато водеха "Реал" и "Барселона". Дотук двамата са се изправяли 22 пъти, в които Моуриньо има само пет победи, а е губил 11 пъти. На английска земя балансът е две победи за Моуриньо, четири за Гуардиола и едно равенство.

Португалецът ще получи шанс да се изправи за пореден път и срещу Юрген Клоп, с когото дотук имат 10 мача. Моуриньо обаче отново има негативен баланс - две победи, четири равенства и четири поражения. В Англия мачовете между тях три пъти завършиха наравно, след което мениджърите си размениха по една победа. Именно след загуба от Клоп и "Ливърпул" на "Анфийлд" през миналия декември Моуриньо беше уволнен от "Манчестър Юнайтед".

Специалния ще дебютира в английския футбол в събота в дербито с "Уест Хем", като до края на 2019 г. го чакат 10 двубоя в рамките на 40 дни.

 

Материал на "Дневник"