Националният отбор на България допусна първа загуба на европейското първенство по волейбол за мъже. В Монпелие играчите на треньора Силвано Пранди отстъпиха на домакина Франция с 0:3 (19:25, 21:25, 14:25) за 71 минути.

Българският тим допусна страшно много грешки в хода на мача, което допълнително улесни задачата на французите. Домакините показаха и отличен сервис, което пък даде възможност на блокадата им да работи на много високи обороти.

Франция взе инициативата в мача още в първите му минути. "Петлите" бързо поведоха с 11:6 точки, след което и с 18:11, което предреши и изхода на първата част.

По-завързан откъм интрига бе вторият гейм, но и в него българският отбор трябваше да се справя с огромного изоставане. "Лъвовете" губеха с 9:14, но с няколко добри атаки на Цветан Соколов и няколко блокади успяха да намалят до 18:20. До края обаче Франция не даде повече шансове на българския отбор, а и едно спорно съдийско решение за мрежа на Светослав Гоцев при 20:23 допълнително улесни задачата на французите.

Загубата на втория гейм деморализира българския състав и в третия той бе просто спаринг партньор на съперника. Франция почна да трупа точка след точка и поведе с 16:7 точки, за да затвори срещата при 25:14.

За България с 10 точки най-добър в мача бе Цветан Соколов. За Франция най-резултатен бе Жулиен Линеел с 18 точки. Стефан Бойер добави още 16, а Кевин Тили приключи с 11 точки. Успехът е четвърти за Франция на първенството.

Днес от 20:30 часа наше време България ще изиграе последния си мач от група "А" на европейското първенство, а съперник е тимът на Италия.