Водачът в световната ранглиста Рафаел Надал (Испания) се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис. Шампионът от 2009 година Надал разгроми Дамир Джумхур (Босна и Херцеговина) с 6:1, 6:3, 6:1.

Испанецът стартира устремно и набързо поведе с 5:0, а след 2:2 във втория сет той даде още само още два гейма на съперника си.

"Започнах много добре, а това винаги дава самочувствие. Ударите ми се получаваха. Не беше толкова лесно, колкото показва резултатът. Бях готов за битка и за дълъг мач. Той е тенисист с качества и трябваше да бъда максимално концентриран. Доволен съм от победата", коментира Надал, който през миналия сезон загуби на финала в Мелбърн пет сета от швейцареца Роджър Федерер.

На осминафиналите Надал ще играе срещу Диего Шварцман (Аржентина), който обърна украинеца Александър Долгополов с 6:7(1), 6:2, 6:3, 6:3. В най-оспорвания мач за деня италианецът Андреас Сепи надделя над хърватския ветеран Иво Карлович с 6:3, 7:6(4), 6:7(3), 6:7(5), 9:7 след почти четири часа на корта.

208-сантиметровият Карлович, който през февруари ще навърши 39 години, пласира 52 аса, но не успя да стигне до нито един пробив в мача и това се оказа решаващо. Сепи достигна до осминафиналите в Мелбърн за втора поредна година, а следващият му съперник ще бъде британецът Кайл Едмънд, който също се нуждаеше от пет сета, за да елиминира грузинеца Николоз Басилашвили със 7:6(7), 3:6, 4:6, 6:0, 7:5.

Така Едмънд изравни рекордното си класиране в турнирите от Големия шлем, като ще играе в четвъртия кръг за втори пореден път след Откритото първенство на САЩ през септември миналата година.