Себастиан Ожие излезе с едни гърди напред в битката за световната титла в световния рали шампионат (WRC), след като завърши втория ден в Австралия с преднина от над 50 секунди срещу основния конкурент Тиери Нювил.

Френският пилот на М-Спорт Форд е шести в генералното класиране при минута и 44.8 секунди пасив срещу лидера От Танак, но води значително пред белгиеца след нов разочароващ ден за него.

Нювил започна последния кръг с три точки изоставане от Ожие, но му се наложи да бъде "чистач" на пътя като ранен стартиращ заради спуканата гума в първия състезателен ден. В третата отсечка днес Нювил удар препятствие и увреди окачването на автомобила, което го изпрати на осмо място за деня при две минути и половина пасив от Танак.

"Всичко се срина заради спуканата гума вчера. Опитах да направя нещо днес, но в тези условия е много трудно. Все пак не смятам да се предавам", заяви Нювил след края на съботните етапи.

Танак, който спечели шест от десетте съботни етапа със своята Тойота, също има шанс да стане световен шампион край Кофс Харбър. За целта обаче естонецът трябва да спечели ралито, да вземе максималния брой бонус точки и да се надява на неочакван провал за Ожие.

"Познавам добре Себ. Той е умно момче, но аз съм готов да си свърша работата. Никога не се знае какво може да случи", каза той.