Нови три медала спечелиха българските състезатели на Световното първенство по таекуон-до ITF за юноши и девойки в Андрия, Италия. Доника Ботева игра финал на “спаринг” в категория 64 кг. в старшата възраст, а Ивана Йонкова на 58 кг. и Нино Петров на 57 кг. при юношите старша извоюваха бронзови медали. С това България вече има 8 медала от шампионата, а до края остават да се изиграят отборните съревнования в “спаринг”, “самозащита” и “специална техника”. Двукратният световен шампион за ветерани Евгени Тодоров пък ще защитава титлите си на първенството, което се провежда наравно с това на юношите и девойките. 

Доника Ботева нямаше никакви проблеми до полуфинала, след като не остави шансове на Марин Коралис от Пуерто Рико и Роми Стаал от Холандия. В спора за място на финала Ботева надигра в оспорван двубой Миягона Самадова от Таджикистан. Битката за златото с Хий Син Кук от Северна Корея беше много ожесточена, но азиатката успя да спечели, не и без помощта на съдиите.

Ивана Йонкова също игра много успешно, след като по пътя си към полуфинала успя да преодолее силната рускиня Анастасия Белова. Следващата й съперничка беше отново представителка на севернокорейската школа Ок Вон. Ситуацията бе сходна - равностоен мач, в който реферите зачитаха леки точки на корейката и не реагираха при чистите удари на българката. В крайна сметка Йонкова загуби и към сребърния си медал от Европейското първенство в Гърция по-рано през годината добави бронз от Световното.

“На първите две срещи и на двете бях сигурен, че няма да имаме никакъв проблем. С таджикистанката бях леко притеснен, защото тя играеше в подобен стил на този на Дони, но знаех, че ако си играе играта, ще победи. За корейката в началото писаха точки, които ги нямаше. Като цяло много добра игра и на двете. Ивана я ощетиха сериозно срещу корейката. Тя водеше през цялото време, после имаше едно сборичкване и дадоха точка на корейката. Очаквах и от двете медали, бях убеден в тях и се радвам, че ги взеха”, Михаил Ботев, треньор на Ботева и Йонкова.

Третата българка в днешната програма Гергана Веселинска в кат. до 70 кг. победи Рондон Деянейра от Пуерто Рико на старта, но не успя да се справи с  Рим Жонг (Северна Корея).

Нино Петров също се сбори мъжки, за да стигне до медала. Благоевградчанинът започна участието си още вчера с експресни победи над Магнаябар Золбаяр от Монголия и Роман Цяганков от Казахстан. Днес Петров излезе в спор за финала срещу Ил Син Хион от Северна Корея. Българинът водеше 38 секунди преди края, но не успя да задържи преднината си. В допълнителната една минута след двата рунда кореецът направи спорна точка и спечели.

Братът близнак на Нино - Мартин Петров показа невероятна стръв и желание в категория 63 кг. Още в първия си мач Мартин отказа въпреки съдийската подкрепа Бом Чое Рионг от Северна Корея. На четвъртфиналите обаче бе спрян от руснака Максим Андреев.

Европейският шампион от Солун Георги Герчев в кат. 69 кг. загуби първата си среща от друг руснак - Александър Голубев. И в този мач всеобщото мнение бе, че българинът е ощетен от съдийските отсъждания.

Петър Филипов започна много добре в кат. 75 кг. с убедителна победа над англичанина Джеймс Моран, но след това беше надигран в равностоен мач от казаха Максим Илясов.