България изпрати много успешно Световно първенство по таекуон-до ITF за юноши и девойки. Тимът ни извоюва 9 медала от шампионата в Андрия, Италия - 2 сребърни и 7 бронзови. На предишното първенство на планетата в Таджикистан през 2014 година България спечели 4 бронзови медала.

“Като бройка медали съм доволен от представянето ни, но щеше да е още по-хубаво да имаме и един световен шампион. Най-радостното е, че момчетата и момичетата показаха игра, характер, дух и това, че са тренирали добре. Другото ще си дойде с времето. Все пак някои от тях са още малки и излизат за първи път на такова голямо първенство. По-големите показаха, че могат. Не им достига малко, на места имаше и съдийски грешки, но това са второстепенни неща, които смятам, че ще ги преодолеем.

Тези грешки ни костваха още няколко медала, но в крайна сметка за мен е важна работата и това, което показват. Те са юноши, а нашите големи очаквания са при мъжете и жените. Имаме добра основа за бъдещето и смяната на поколенията ще бъде по-лесна”, заяви президентът на федерацията по таекуон-до ITF Марио Богданов, който е и вицепрезидент на Международната федерация.

“Един от най-силните ни турнири. Задачите, които бяха поставени на децата, бяха изпълнени. Видяхме на какво ниво са в момента състезателите и вече си поставяме по-големи цели за следващите турнири. Виждаме, че повечето отбори са с подновени състави и конкуренцията е станала много по-голяма, от което си правим изводи за нашата методика и стратегия за следващите години. Доволни сме от всички състезатели, независимо, че някои не взеха медали, но все пак имат изграждане в своето развитие. И това е нещото, което ни радва.

Като треньор си гледам нашите състезатели и нашето ниво, а когато има човешка намеса, винаги има грешки. Имаше такива при съдиите, но ако ние сме на ниво, ще се справим с всички странични фактори. Лошото е, че няма еднаква система за съдийството, което е проблем на Международната федерация, защото у нас играем по едни правила, а тук има малко по-различни”, заяви Иво Иванов, треньор на националния отбор.