За второ поредно световно първенство Италия отпада в груповата фаза. Този път това стана след загуба от Уругвай с 0:1. Селесте продължава на осминафиналите, заедно с тима на Коста Рика. От "групата на смъртта" отпаднаха европейските грандове Англия и Италия.

Мачът бе много нервен и с много единоборства. Защитникът на Уругвай Диего Годин вкара решителния гол в 83-ата минута. Той засече топката с глава след центриране от корнер.

Преди това обаче имаше други интересни моменти. В 59-ата минута съдията Родригес изгони Клаудио Маркизио с директен червен картон. Халфът на Юве удари с бутоните под коляното Аревало и рефера го прати под душовете.

Най-спорният момент обаче бе малко преди гола. Тогава Луис Суарес ухапа по рамото Джорджо Киелини, който опита да отвърне и двамата паднаха на земята. Съдията обаче не показа картони, въпреки че защитника на Италия му показа раната от захапката на Суарес.

Това е третият случай, в който Суарес ухапва съперник, след веднъж с екипа на Аякс и веднъж с Ливърпул.


Двата тима имат история на световни първенства. Те държат общо 6 световни титли. Уругвай триумфира през 1930 и 1950 (в Бразилия), а Италия бе световен първенец през 1934, 1938, 1982 и 2006.

Уругвай и Италия имат два предишни сблъсъка на световно първенство. През 1970 г. в груповата фаза в Мексико срещата приключва 0:0. Италия пък печели осминафинала на Мондиал 90 с 2:0. Куриозното е, че и в двата случая след това Италия стига до полуфинал.

Треньорът на Адзурите Чезаре Прандели изравни с този мач днес Марчело Липи като третия по ръководени мачове. Двамата имат по 55, но далеч напред са Виторио Поцо (94) и Енцо Беардзот (104).

Прандели направи четири промени в състава, който загуби от Коста Рика с 0:1. Липсваше контузеният Даниеле де Роси, а в състава влязоха Леонардо Бонучи, Матия де Шилио, Марко Верати и Чиро Имобиле. Схемата на игра също бе променена от 4-1-4-1 на 3-5-2.

Селекционерът на Уругвай Оскар Табарес не промени нищо в състава, който победи 2:1 Англия в предишната среща. Луис Суарес водеше атаката заедно с Единсон Кавани. Единствено победа щеше да прати Селесте на осминафинал, а италианците можеха да се задоволят и с равенство.

В началото италианците накъсваха играта с повече нарушения. Първият удар във вратата бе на Андреа Пирло. Ветеранът стреля директно от фаул от около 30 метра. Вратарят Муслера действа на сигурно и изби над вратата.

Съдията Родригес показа жълт картон на Балотели след два поредни фаула при сблъсък за висока топка. Това означава, че голаджията на Италия щеше да пропусне осминафинала, ако адзурите се класират.

Чиро Имобиле имаше добра възможност да стреля от воле след центриране на Де Шилио от фланга, но стреля много неточно. 

Суарес се измъкна сам срещу вратаря след пас на Родригес, но удара му от малък ъгъл бе спасен от Буфон, който се изправи бързо и блокира и добавката на Родригес, за да улови топката.

На почивката Чезаре Прандели смени Марио Балотели с Марко Пароло. Италианците заиграха с 5-4-1. 

Съдията от Мексико не отсъди дузпа за Уругвай, след като Бонучи задържа с ръка Кавани в наказателното поле. Италианците пък искаха засада в ситуацията, но рефера остави играта да продължи.

Кристиян Родригес пропусна отличен шанс да изведе Уругвай напред. Той бе изведен зад защитата на Италия и стреля по диагонала, но неточно.

В 59-ата минута Италия остана с 10 души. Клаудио Маркизио бе изгонен с директен червен картон след сблъсък с Аревало. Маркизио изгуби топката и удари с бутоните съперника под коляното. Повторенията обаче показаха, че Маркизио нямаше никакво намерение да нарани съперника и дори се опита да го предпази. 

Уругвай веднага натисна и Оскар Табарес пусна в игра Стуани вместо Алваро Перейра. Почти веднага Луис Суарес можеше да развали нулевото равенство. Той се измъкна сам срещу Буфон фронтално пред вратата. Ударът му обаче бе избит от Буфон в корнер.

В 80-ата минута бе най-спорното положение. Луис Суарес в безсилието си ухапа по рамото Джорджо Киелини. Защитникът на Италия опита да отвърне и двамата се запревиваха на земята. Съдията обаче не показа никакви картони, въпреки че Киелини го гонеше и му показваше "оградката" останала му от зъбите на Суарес.

Уругваецът ухапа по подобен начин Бранислав Иванович от Челси преди година и бе наказан за 10 мача от английската федерация.

Малко след този момент Уругвай откри. Центриране от корнер бе засечено с глава от Диего Годин. Защитникът на Атлетико Мадрид, който вкара гола донесъл титлата на Испания за Дюшекчиите, не остави шанс на Буфон.

В края Италия опита да натисне и изпълни няколко статични положения, а Суарес и компания пропиляха няколко обещаващи контри. В крайна сметка обаче Уругвай победи и продължава напред.

 

 

ИТАЛИЯ - УРУГВАЙ 0:1


0:1 Годин 83

Ч.к. Маркизио (И) 59

ИТАЛИЯ: Буфон, Бардзали, Бонучи, Киелини, Дармиан, Пирло, Маркизио, Верати (75 Мота), Де Шилио, Балотели (46 Пароло), Имобиле (71 Касано)

УРУГВАЙ: Муслера, Касерес, Хименес, Годин, А. Перейра (62 Стуани), К. Родригес (78 Рамирес), Аревало, Гонсалес, Лодейро (46 Макси Родригес), Кавани, Суарес