Белгия се класира на осминафинал на световното първенство, като победи с 1:0 Русия с гол в 88-ата минута. Червените дяволи изиграха слаб мач и се разписаха още с първия си точен удар в срещата.

Също както срещу Алжир, гола отбеляза резерва. Най-младият играч на Белгия Дивок Ориги, който дебютира за националния тим едва преди месец, вкара победното попадение, след чудесен  пас на Еден Азар. Ориги се превърна в най-младия голмайстор на това световно.

Преди това двата тима не изиграха атрактивен мач. През първото полувреме имаше малко положения. Удар на Кокорин с глава бе най-добрия шанс за попадение. 

След паузата положенията пред двете врати станаха още по-малко. В 88-ата минута Азар финтира съперник на фланга, стигна до аутлинията и върна топката назад към Ориги, който от няколко метра разстреля Акинфеев за крайното 1:0.


 

Двата отбора се бяха срещали 8 пъти до момента. Сборная спечели първите 4 мача, но пък в следващите 4 нямаше успех, като белгийците спечелиха три от тях.

Белгия нямаше загуба в последните 4 сблъсъка с Русия или СССР, като два от тези мачове бяха на световни финали. И в двата белгийците спечелиха - през 1986 и 2002. Треньорът на Дяволите Марк Вилмотс вкара гол през 2002 г. за победата с 3:2. Това беше и последния гол на Вилмотс за Белгия.

Вилмотс направи промени в състава, който победи 2:1 Алжир в първата среща. Двете резерви тогава, които вкараха головете - Маруан Фелайни и Драйс Мертенс се появиха при титулярите вместо Насер Шадли и Муса Дембеле. Третата промяна бе в отбрана. Томас Вермаелен замени Ян Вертонген като ляв бек. Вермаелен имаше проблеми на загрявката, но въпреки това започна срещата.

Фабио Капело продължи да гласува доверие на вратаря Игор Акинфеев, въпреки фрапантната му грешка срещу Южна Корея. Имаше и две промени в състава на Русия. Йешченко отстъпи мястото си на Козлов в отбрана, а Кануников замени Юри Жирков в средата на терена.

Началото на мача бе спокойно. Белгия опитваше преса в полето на съперника, а руснаците - контраатаки. Първият добър удар бе на Файзулин, който стреля от 25 метра, но Куртоа спаси. 

Белгия имаше две добри атаки, но Драйс Мертенс не взе правилните решения при тях. Първият път реши да стреля и бе блокиран, а втория - да подава и Игнашевич изби.

Крилото на Наполи бе много активен. В 20-ата минута навърза двама съперници и стреля от дистанция силно. Топката опъна мрежата на Акинфеев, но от външната страна.

Руснаците се задоволяваха с удари от разстояние. Те рядко влизаха в наказателото поле на съперника. Кануников стреля силно, но Куртоа изби.

Томас Вермаелен не успя да издържи до края на първото полувреме, заради травмата в коляното на загрявката, и бе сменен от Ян Вертонген в 32-ата минута.

Най-чистото положение за Русия преди паузата се откри пред Кокорин. Добро центриране отляво свари неподготвени Компани и Ван Буйтен. Топката стигна до непокрития Кокорин, който от няколко метра стреля с глава, но прати топката в страни от вратата.

През второто полувреме шансовете за гол бяха още по-малко отколкото през първото. Руснаците направиха няколко удара от разстояние, но без да затруднят Куртоа.

Резервата Йешченко имаше добър шанс да нанесе първа загуба на Тибо Куртоа с екипа на Белгия. Ударът на защитникът по диагонала обаче мина покрай вратата.

Пет минути преди края гредата спаси Русия. Еден Азар стреля от фаул по земята и това изненада Акинфеев, който не мръдна. Топката обаче срещна страничния стълб. 

В 88-ата минута Белгия стигна до победата и класирането напред. Еден Азар финтира съперник на фланга и от аутлинията върна топката прекрасно за 19-годишния Ориги, който отблизо разстреля Акинфеев.

Това бе и първият точен удар на Белгия в мача. Ориги пък се разписа за първи път в 4-тия си мач за националния тим.

В добавеното време Белгия можеше да вкара и втори гол, но след като Азар финтира няколко съперника и подаде за Миралас удара му останал сам срещу вратаря, бе спасен от Акинфеев с крак.

Белгия вече има 6 точки и със сигурност е на осминафиналите, а руснаците останаха с 1 точки от два мача. За първи път от 1986 г. Червените дяволи започна с две победи на световно първенство. Тогава завършиха на четвърто място. 

И трите гола, които Белгия вкара на Мондиал 2014, са реализирани от резерви. Това сториха Мертенс и Фелайни в първия мач срещу Алжир, а сега и Дивок Ориги. 

 

 

БЕЛГИЯ - РУСИЯ 1:0
1:0 Ориги 88

БЕЛГИЯ: Куртоа, Алдервайрелд, Компани, Ван Буйтен, Вермаелен (32 Вертонген), Вицел, Фелайни, Азар, Де Брюин, Мертенс (75 Миралас), Лукаку (57 Ориги)

РУСИЯ: Акинфеев, Козлов (62 Йешченко), Игнашевич, Березутски, Комбаров, Глушаков, Шатов (83 Дзагоев), Файзулин, Кануников, Самедов (89 Кержаков), Кокорин