Силвия Дънекова официално беше отстранена от участие в Олимиадата в Рио де Жанейро заради положителната допинг проба, която даде. Българката трябваше да стартира в сериите на 3000 метра стийпълчейз утре.

Заедно с нея по същите причини от Игрите е изхвърлен и европейският шампион по вдигане на тежести в категория до 94 килограма Томаш Зелински от Полша. Китайската състезателка по плуване Сини Чън пък е с временно спрени състезателни права до финализиране на процедурата по случая заради положителен тест за забранената субстанция "хидрохлоротиазид".

Сериозно издънилата се Дънекова е отказала изслушване пред Спортния арбитражен съд (КАС) и вече се чаква специален панел към МОК да предложи наказанието и да предаде случая на ИААФ. Президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов коментира пред "Нова телевизия" случая с уличаването на еритропоетин на лекоатлетката.

"Специален панел, който е тук, ще вземе решение за нейната вина. Нещо, което личи от резултатите в пробите и ще препоръча. БФЛА винаги е била абсолютно безкомпромисна към борбата с допинга, така че ще приведем в сила наказанието, което ИААФ ще й наложи. Очаква се четиригодишно наказание за Дънекова", каза Карамаринов пред "Нова телевизия".

"Важни са резултатите, а те са такива, които определят нейното наказание. По-важното за нас е, че атлетите трябва да разберат, че дори не трябва да си и помислят да прибегнат към услугите на забранените препарати. Въпрос на време е органите да ги заловят. При вземането на първата проба се е забелязало някакво съмнение, след което се е взела друга проба, която е изследвана по-подробно. След нея са се появили забранените стимуланти в организма й. Техническо е решението кога и как, тя ще се завърне у нас. Погрешно е мнението, че заради Олимпиадата се прибягва до нещо забранено. Дори мисълта за такова нещо, ти трябва да си наясно какво те очаква. Състезателите ни трябва да разберат, че няма никакъв шанс за използване на забранени препарати. Заигравки на темата и всякакви свободни информации могат само да навредят на състезателите. Трябва да са подготвени целогодишно за тези проверки", добави Карамаринов.