Франческо Тоти призна, че е можел да спечели много трофеи на друго място, но е избрал да си остане в Рома и това си е заслужавало. 40-годишният капитан на “вълците” дебютира за клуба през март 1993 година и навъртя 782 мача. За този период Принца на Рим спечели само веднъж Скудетото и два пъти Купата на Италия. 

“Дебютът ми беше сбъдната мечта”, спомня си Тоти в интервю за “Марка”. “Вуядин Бошкович беше начело на Рома и аз не можех да повярвам, че ще разчита на мен. Като фен на Рома, да дебютирам за тима беше голямата ми мечта. А какво да говорим за това да бъда капитан на тима. Това е невероятна отговорност. Като дете имах още една мечта - да нося фланелката на Рома и никога да не предавам идеята. 

Рим е най-красивият град на света. Винаги можеш да бъдеш изненадан от нещо ново. Някой ъгъл или детайл. Като римлянин и играч на Рома за мен е чест да приключа кариерата си тук. Със сигурност можех да спечеля много трофеи на друго място, но най-големият ми триумф е да запазя лоялността си към Рома”, каза още Тоти. 

Принца на Рим бе попитан и как се е променила играта от дебюта му досега. “Ритъмът е съвсем различен, интензивността е друга. Физическият аспект отстъпи пред техническия. Но бих казал, че това е натурална прогресия за мен. Опитът, който натрупах през годините, ми помогна много. 

Езикът на футбола е универсален, но мисля, че физическият аспект взе превес в последните 10 години. Преди беше по-лесно да използваш техниката си, за да се измъкнеш от трудна ситуация. Може би 10-ката вече не изпълнява същите функции по терена. Тактиката е различна”, добави Тоти.