Късно снощи в Joy Station- Студентски град завърши Sofia International Open 2017 с рекорден награден фонд от 55 000 евро. Големият победител и шампион на турнира стана англичанинът Пол Муур, който в последния елиминационен финал се наложи над водача в европейската ранглиста Карстен Хансен (Дания) с 205 на 193 точки.

56 състезатели достигнаха до финалната фаза. Там бяха разделени в серии и играха за влизане в Топ 4, където на пряка елиминация всеки срещу всеки се определи и победителя. Йоргос Стефанидис (Гърция) и Рамон Хилферинк (Холандия) останаха на 3 и 4-то място в крайното класиране. Двама българи успяха да играят в първия финал, но Георги Димов и Мехмет Кая загубиха и се останаха назад в подреждането. За класирането в група „В” Борис Божилов завърши втори, след Виктор Попа (Румъния).

„Определено стана много силен турнир. В завършилото 8-мо издание , за първи път дойдоха елитни състезатели от Перу и Малайзия, които вдигнаха класата на първенството. Традиционното присъствие на водещите играчи - шведи, датчани, англичани и гърци също показа, че Sofia International Open е вече добре известен в Европа, а и по света. Наградният ни фонд от 55 000 евро е доста сериозен и е втори на нашия континент. Логично е да участват едни от най-добрите играчи, начело с водещия ранглистата Карстен Хансен от Дания. За негово съжаление не успя да спечели, но остави страхотни впечатления с техниката и таланта, който притежава.

Много трудно се организира турнир от такъв ранг и радващото е, че всички, които дойдоха от чужбина, а и родните ни състезатели останаха доволни от залата, условията и престоя си. Доста нови приятелства се родиха в София, а на партито след финала,видях толкова усмихнати лица и щастливи хора. Ние сме България и е адски важно да бъдем перфектни във всяко отношение, защото при най-малка издънка на следващото издание няма да дойдат големите играчи по боулинг от Европа”, сподели главният организатор на турнира Елвира Бахарова.

Шампионатът в София беше в продължение на девет дни и в него участваха 236 състезатели от 29 държави.