Франция е първият полуфиналист на световното първенство, след като победи категорично Уругвай с 2:0.

Зрителите на стадион "Нижни Новгород" със сигурност не са останали очаровани от играта на двата отбора, но футболистите на селекционера Дидие Дешан вдигнаха оборотите и успяха да открият резултата в края на първото полувреме чрез Рафаел Варан.

През втората част южноамериканците се опитаха да отвърнат на удара, но детинска грешка на вратаря Фернандо Муслера позволи на Антоан Гризман да се разпише.

Така "петлите" ще се изправят срещу победителя от сблъсъка между Бразилия и Белгия, който ще бъде тази вечер от 21:00 часа българско време. 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/nbQd_375o24" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Още в първите секунди на срещата двата отбора се впуснаха агресивно да вземат надмощие в средата на терена, от което пострадаха интересните ситуации пред вратарите Лорис и Муслера. 

Първото опасно положение дойде едва в 15-ата минута. Килиан Мбапе пропусна чудесен шанс, след като получи хубав пас от Оливие Жиру. Ударът му с глава премина над напречната греда.

В следващите минути борбата за надмощие в средата на терена продължи, като Франция малко по малко успя да се настани в наказателното поле на южноамериканците, но така и не стигаше до някаква опасност пред вратата на Муслера.

В 40-ата минута французите откриха резултата с първия си точен удар към вратата. Рафаел Варан се извиси над всички при центриране от пряк свободен удар и с глава опъна мрежата - 0:1.

Две минути по-късно уругвайците имаха възможност да изравнят от почти идентична ситуация. Вратарят на "петлите" Юго Лорис обаче реагира блестящо и изби топката. Така французите се оттеглиха на почивката с гол преднина.

През втората част южноамериканците леко вдигнаха оборотите и потърсиха изравняването. Те бяха близо то дова в 56-ата минута, когато Самюел Юмтити се забави с изчистването и топката попадна в Бентакур, който стреля по диагонал от границата на наказателното поле. Ударът му обаче се оказа неточен.

В 61-ата минута французите стигнаха до второ попадение. Фернандо Муслера допусна ужасяваща грешка след удар извън наказателното поле на Антоан Гризман. Вратарят се опита да избие, но кълбото влезе във вратата.

Видимо настроението в играта на уругвайците падна, но все пак успяха да стигнат до опасност в 65-ата минута. Кристиан Родригес се оказа на правилното място в правилното време и отправи изстрел. Топката обаче мина на косъм от лявата греда.

В следващите минути французите контролираха случващото се на терена и разиграваха спокойно, изчаквайки последния съдийски сигнал, ги прати на полуфиналите на Мондиала.

Уругвай - Франция 0:2

Голмайстори: Рафаел Варан (40), Антоан Гризман (61)

Уругвай: Муслера, Годин, Касерес, Хименес, Лаксалт, Торейра, Нандес (Уретавиская 74'), Весино, Бентанкур (Родригес 59'), Стуани (Гомес 59'), Суарес
Селекционер: Оскар Табарес

Франция: Лорис, Павар, Варан, Юмтити, Ернандес, Канте, Толисо (Нзонзи 79'), Погба, Гризман (Фекир 89'), Мбапе (Дембеле 87'), Жиру
Селекционер: Дидие Дешан

Нижни Новгород, стадион "Нижни Новгород"
Съдия: Нестор Питана
Жълти картони: Бентанкур, Родригес (Уругвай); Ернандес, Мбапе (Франция)