Лудогорец се класира за груповата фаза на Лига Европа! Разградчани стигнаха до драматично равенство с Марибор 2:2 в реванша на стадион "Людски врът" и след 0:0 в първата среща "орлите" полетяха към заветната цел.

Футболистите на треньора Станислав Генчев започнаха агресивно срещата и заслужено дръпнаха в резултата с голове на Марселиньо (17') и Клаудиу Кешерю (26'), който се разписа от дузпа.

През втората част играта на разградчани се срина тотално и те допуснаха да бъдат изравнени, като Маркош Тавареш (65'), Руди Ванцаш (72') бяха точни за домакините. Последваха инфарктни минути, в които разградчани стоически удържаха атаките на окрилените домакини и не допуснаха ново попадение.

Така Лудогорец ще изживее нова европейска есен и вече чака жребия за груповата фаза на втория по сила турнир, който ще бъде теглен утре в Монако.


Разградчани започнаха вихрено срещата, като от първата секунда започнаха да търсят път към вратата на домакините. Марселиньо, а след това и Вандерсон стреляха към вратата на съперника, но без успех.

В 17-ата минута "зелените" заслужено поведоха в резултата. Отлично първо докосване от страна на Марселиньо, който овладя великолепен пас и от границата на наказателното поле и отправи техничен диагонален удар, пращайки топката в горния ляв ъгъл.

В 24-ата мнута футболистите на Лудогорец получиха правото да изпълнят дузпа, Сисиньо бе повален на земята от Митя Вилер и съдията Крейг Поусън посочи бялата точка. Клаудиу Кешерю се нагърби с отговорността и не сгреши - 0:2.

В следващите минути разградчани продължиха да диктуват темпото на игра. Въпреки това, в 36-ата минута домакините пропуснаха добра възможност да върнат едно попадение. Защитата на "зелените" проспа една атака и Рок Кронаветер бе изведен опасно очи в очи с Пламен Илиев.

В добавеното време на първата част вратарят на разградчани бе на косъм от много сериозен гаф. Руди Ванцаш бе изведен опасно, Илиев излезе извън наказателното си поле, за да пресече паса. Стражът удари топката, докато я овладяваше, но за късмет на "зелените", съдията Крейг Поусън си затвори очите.

През второто полувреме домакините вдигнаха оборотите и започнаха да разколебават футболистите на Лудогорец. В 65-ата минута неизбежното се случи, след като Маркош Тавареш получи страхотно диагонално подаване, което разсече защитата на разградчани. Нападателят, който преди влезе преди броени минути запази хладнокръвие и преодоля Пламен Илиев.

В 72-ата минута домакините стигнаха до равенството. Руди Ванцаш центрира от пряк свободен удар, но никой не засече подаването, нито пък спря топката по пътя й към вратата.

Последваха изключително напрегнати минути, в които "орлите" предприеха изцяло дефанзивна тактика и по драматичен начин удържаха на атаките на окрилените домакини.

Марибор - Лудогорец 2:2

Голмайстори: Марселиньо (17'), Клаудиу Кешерю (26'д.), Маркош Тавареш (65'), Руди Ванцаш (72')

Марибор: Пирич, Милеч (Клинар 46'), Ивкович, Перичич, Вилер, Връховец, Крецу (Миланич 87'), Мешанович, Кронаватер (Тавареш 60'), Пошек, Захов
Треньор: Дарко Миланич

Лудогорец: Илиев, Недялков, Форстър, Моци, Сисиньо, Баджи, Анисе, Жоржиньо (Григоре 90'), Марселиньо (Шверчок 85'), Вандерсон, Кешерю (Дяков 69')
Треньор: Станислав Генчев

Марибор, стадион "Людски врът"
Съдия: Крейг Поусън
Жълти картони: Перичич, Върховец, Вилер, Клинар (Марибор); Марселиньо, Моци, Недялков, Сисиньо (Лудогорец)