Реал Мадрид спечели Суперкупата на Испания, след като победи градския съперник Атлетико с 4:1 след изпълнение на дузпи във финала, който се игра на стадион "Крал Абдула Спортс Сити" в Джида. 

Двата отбора не излъчиха победител в редовното време, завършвайки при нулево равенство, като в края на продълженията "белия балет" остана с човек по-малко на терена, след като Федерико Валверде бе принуден да спре откъсващия се Алваро Мората, който оставаше очи в очи с Тибо Куртоа. При дузпите Саул и Томас не успяха да се разпишат и играчите на Зинедин Зидан триумфираха.

Така Реал спечели 11-тата си Суперкупа (1988, 1989, 1990, 1993, 1997, 2001, 2003, 2008, 2012, 2017, 2020), която тази година ще остане в историята с новия формат и местоположение - Саудитска Арабия. Рекордьор по брой отличия в тази надпревара е Барселона (13).

Двубоят започна добре за символичните домакини, които след първия съдийски сигнал започнаха да налагат играта си. В 10-ата минута Лука Модрич си опита късмета с удар от далечно разстояние, което обаче не затрудни вратаря Ян Облак.

В 14-ата минута Серхио Рамос допусна шокираща грешка и топката попадна в краката на Жоао Феликс, който се намираше в превъзходна позиция в наказателното поле. Младостта на футболиста очевидно му изигра шега и необезпокояван португалецът реши да стреля без подготовка и прати топката покрай дясната греда на Тибо Куртоа.

В следващите минути твърдите единоборства в средата на терена доминираха и бяха за сметка на интересните ситуации. Двата отбора трудно намираха път до вратите на Куртоа и Облак.

В 39-ата минута Ферлан Менди проби по прекрасен начин отляво в наказателното поле. Младият защитник шутира от малък ъгъл, но Облак бе заел много добра позиция и спаси.

В 42-ата минута сериозен карамбол в пеналтерията на Реал завърши със задана ножица на Ектор Ерера. Атрактивният му удар обаче се оказа прекалено слаб и неточен.

В 43-ата минута Каземиро се извиси над всички след центриране от ъглов удар на Тони Кроос и с глава насочи топквата на сантиметри над напречната греда. Така първото полувреме завърши без отбелязани голове.

През втората част "белия балет" вдигна темпото, а нападателят Лука Йович започна все по-често да играе с топката, което създаде проблеми на защитата на Атлетико. В 51-ата минута футболистът получи топката пред наказателното поле, справи се с Фелипе и шутира, но топката мина на сантиметри от лявата греда на Облак.

В 67-ата минута Фредерико Валверде сътвори пропуска на мача. В опасна близост до вратата на Атлетико, футболистът засече с глава центриране отдясно, но не нацели топктата добре. Кълбото се удари в коляното му и излезе в аут.

В 80-ата минута Киерън Трипиър изведе по прекрасен начин Алваро Мората на стрелкова позиция. Нападателят на Атлетико отправи изстрел от непосредствена близост до Куртоа и вратарят на Реал се намеси решително.

В добавеното време на мача Родриго се оказа сам в пеналтерията и дръпна спусъка. Футболистът обаче насочи топката право във вратаря Ян Облак. Така се стигна до продължения в срещата.

В 93-ата минута влезлият като резерва Виктор Витоло проби опасно, след като получи топката от Фелик и шутира. Куртоа обаче запази хладнокръвие и се намеси решаващо.

В 107-ата минута Куртоа се размина с топката след центриране от корнер. Кълбото стигна до Мората, който стреля атрактивно, но стражът се върна на мястото си и изби.

В 110-ата минута резервата Родриго шутира, но Облак изби. Топката стигна до Мариано, който също нанесе удар, но отново словенският вратар се намеси блестящо.

В 115-ата минута Реал Мадрид остана с човек по-малко на терена, след като Валверде бе принуден да спре откъсващия се Мората, който оставаше очи в очи с Куртоа. Ситуацията бе безспорна и съдията Хосе Санчес мигновено прати халфа под душовете. 

Така се стигна до дузпите, където Саул и Томас Партей не успяха да се разпишат и играчите на Зинедин Зидан триумфираха.

Реал Мадрид - Атлетико Мадрид 0:0 (4:1 при дузпите)

Точни от дузпа: Карвахал, Родриго, Модрич, Рамос (Реал); Трипиър (Атлетико)

Пропуски: Саул, Томас (Атлетико)

Реал: Куртоа, Карвахал, Варан, Рамос, Менди, Каземиро, Валверде, Кроос (Винисиус 103'), Модрич, Иско (Родриго 60'), Йович (Мариано 83')
Треньор: Зинедин Зидан

Атлетико: Облак, Трипиър, Фелипе, Хименес (Савич 98'), Лоди (Йоренте 89'), Томас, Ерера (Витоло 56'), Кореа, Саул, Феликс (Ариас 101'), Мората
Треньор: Диего Симеоне

Джида, стадион "Крал Абдула Спортс Сити"
Съдия: Хосе Санчес
Жълти картони: Менди, Модрич, Валверде, Карвахал, Каземиро (Реал); Фелипе, Томас, Хименес, Савич, Кореа (Атлетико)
Червен картон: Валверде (Реал)