Барселона победи Реал Сосиедад с минималното 1:0 в двубой от 27-ия кръг на испанската Ла Лига, игран на стадион "Камп Ноу".

Футболистите на треньора Кике Сетиен за пореден мач през тази година показаха безидейност в атака. Каталунците все пак стигнаха до победата, след като получиха правото да изпълнят дузпа, която бе реализирана от Лионел Меси (81').

Така Барса оглави класирането в първенството с актив от 58 точки, с 2 повече от кръвния враг Реал Мадрид. Утре обаче "белия балет" ще гостува на Бетис и може да си върне лидерското място.

Домакините поеха инициативата още след първия съдийски сигнал и започнаха да търсят път към вратата на гостите с цел ранен гол, който да успокои мача за каталунците.

Това можеше да се случи в 10-ата минута, когато Мартин Брейтуейт се възползва пространство в наказателното поле и отправи удар по земята, но вратарят Алехандро Ремиро реагира добре и спаси.

В 16-ата минута датчанинът се измъкна зад защитата. Той напредна, изправи се очи в очи с Ремиро и го преодоля. Попадението му обаче бе отменено поради засада, която след намесата на ВАР бе налице.

В 30-ата минута Лионел Меси се пребори за стрелкова позиция и нанесе добър удар, но вратарят Ремиро внимаваше и се намеси решаващо, запазвайки нулевото равенство.

Десет минути по-късно аржентинецът отново отправи изстрел след получаването на добро подаване. Опитът му от ръба на пеналтерията бе неуспеше, след като топката премина встрани от лявата греда. Така първото полувреме завърши без отбелязани голове.

През втората част каталунците продължиха да изпитват затруднения в нападение, въпреки че владееха повече топката и по-често се настаняваха в половината на гостите от Сан Себастиан.

В 57-ата минута Френки де Йонг подаде към включилия се отляво Жорди Алба. Защитникът подаде към Меси, който от дъгата на наказателното поле нанесе удар. Топката обаче мина покрай дясната греда.

В 65-ата минута Иван Ракитич също не успя да разпечата на гостите. Хърватинът получи топката след продължителна атака на каталунците и нанесе плътен диагонален изстрел, който обаче бе отразен от Ремиро.

Минута по-късно домакините В 66-ата организираха много добра атака. Меси разигра с Ракитич и Брейтуейт, след което подаде вляво за Алба. Бранителят центрира остро, но хърватинът не достигна подаването.

В 72-рата минута опасна контраатака на Реал Сосиедад авърши с удар по земя на Начо Монреал. Топката рикошира коварно в крака на Жерард Пике, но не намери рамките на вратата.

Две минути по-късно ситуацията се повтори, като този път Александър Исак нанесе диагонален изстрел, който обаче профуча покрай дясната греда на Марк-Андре тер Стеген.

В 80-ата минута домакините получиха правото да изпълнят дузпа, след като Робин Льо Норман игра с ръка в наказателното поле. Съдията Хуан Мартинес Мануера, се консултира с ВАР и посочи бялата точка. Лионел Меси се нагърби с отговорността и не сгреши - 1:0.

В последните минути на срещата баските пропуснаха няколко сериозни положения и трябва да съжаляват, че напускат каталунската столица без спечелена точка.

Барселона - Реал Сосиедад 1:0

Голмайстори: Лионел Меси (81')

Барселона: Тер Стеген, Семедо, Пике, Ленгле, Алба, Бускетс, Ракитич (Видал 75'), Де Йонг, Брайтуайт (Фирпо 89'), Гризман (Фати 86'), Меси
Треньор: Кике Сетиен

Реал Сосиедад: Ремиро, Горосабел, Йоренте (Елорса 72'), Норман, Монреал, Гевара, Йодегард, Мерино, Порту, Мугуруза (Оярсабал 59'), Исак (Жозе 82')
Треньор: Иманол Алгуасил

Барселона, стадион "Камп Ноу"
Съдия: Хуан Мартинес Мануера
Жълти картони: Ленгле, Меси, Пике, Бускетс (Барса); Мерино, Гевара, Оярсабал (Реал Сосиедад)