Когато Юрген Клоп пое Ливърпул през 2015 г., Томас Тухел се пошегува: "Толкова се радвам, че Клопо най-сетне направи избора си... сега знам коя ще е следващата ми треньорска дестинация!" Разбира се, Тухел в крайна сметка се оказа в Челси, но последва Клоп във Висшата лига и днес още веднъж ще премери сили със своя сънародник.

Кариерата на 47-годишния Тухел е преплетена с тази на Клоп още от Майнц, а после и в Борусия Дортмунд, където той също наследи по-опитния си колега. Години наред мениджърът на Челси работеше в сянката на Клоп и макар че винаги се е изказвал почтително за него, един интересен анекдот разкрива, че сравненията между двамата всъщност го вбесяват.

Техническият директор на Майнц Кристиан Хайдел е човекът, предоставил и на двамата наставници първия голям шанс в кариерите им. Хайдел си спомня как веднъж е накарал Тухел да изригне, споменавайки Клоп.

"Казвах, че ние като клуб трябва да ангажираме повече публиката си. Тогава една фраза ми се изплъзна от езика и добавих "Когато Клопо беше тук...". На това Томас избухна и ми се разкрещя. Какво си мислех, че правя? Разговорът приключи на секундата. И си помислих "Опа! Явно уцелих болно място". Той беше много ядосан. Оттам идва съревнованието с Клоп", разказва Хайдел.

Мениджърът на Ливърпул беше обожаван в Майнц (където дълго игра и като футболист). Той спечели симпатиите на околните не само с харизматичния си и топъл характер извън терена, но и с успехите, които постигна. Когато дойде времето Юрген да напусне, имаше немалко сълзи на раздяла, но хората разбираха, че е време техният любимец да направи следващата крачка.

Задачата на Тухел да наследи такава фигура беше доста тежка и неблагодарна. Още при назначението си, младият и неопитен 35-годишен наставник се дистанцира от своя предшественик: "Юрген формира цяла ера в Майнц. Желанието ми е и аз да направя същото. Но ще го направя по моя начин".

И това не бяха празни приказки, защото Тухел наистина успя да направи много и всъщност да подобри постиженията на Клоп с отбора.  Под ръководството на Тухел Майнц стигна до пето място в Бундеслигата и до Лига Европа. Скромният клуб с малък бюджет никога не е бил толкова успешен, колкото при Тухел и даже участва в евротурнирите цели два пъти през петте години с наставника.

Само Байерн Мюнхен, Борусия Дортмунд, Шалке и Байер Леверкузен спечелиха повече точки от Майнц в ерата на Тухел. Сбогуването с него обаче далеч не беше тържествено. Той реши, че не може да постигне повече с клуба и поиска договорът му да бъде прекратен - което в началото не се хареса на шефовете, но желанието му все пак се осъществи.

При всичко, което Тухел постигна, днес в Майнц не си спомнят за него с обичта, с която се отнасят към Клоп. Изглежда обяснението се крие в разликата между характерите на двамата треньори.

Периодът с Клопо съдържаше болезнени моменти за Майнц. Имаше я агонията от пропусната промоция, останала само на една точка и един гол разстояние. Когато най-сетне треньорът изведе Майнц до Бундеслигата за пръв път в историята на отбора, последва и изпадане от елита през 2007 г.

Кристиан Хайдел обаче разяснява, че Клоп просто има способността да "наелектризира цял град". Това е незаменимото умение да превръщаш тъжни моменти в повод за ново мобилизиране и да обединяваш всички за повторен, още по-мощен тласък към върха.

"Тълпата започна да празнува изпадането така, сякаш сме спечелили шампионата, когато той каза: "Ще се върнем, няма съмнение!", разказва Хайдел. В същото време Томас Тухел е запомнен като изключителен треньор, но като "най-голямото главоболие всеки ден", както го описва един дългогодишен служител на Майнц.

"Тухел беше най-добрият треньор, който съм виждал в тренировките и в планирането на мача срещу всеки опонент, но Клопо беше най-добрият като човек. Той съчетаваше мозъка на тактик с човешкото отношение. Да замениш треньор е лесно, да замениш страхотен човек е трудно. В Дортмунд също ще се съгласят", казва служителят.

В Борусия Дортмунд Тухел също предложи вълнуващи мачове на феновете и футболът му беше не по-малко атрактивен от този на Клоп. В първия му сезон отборът даже беше по-резултатен от Байерн Мюнхен на Пеп Гуардиола, макар че в крайното класиране завърши зад баварския гранд.

Откъм трофеи Тухел взе Купата на Германия с Борусия, но нямаше как да се доближи до постиженията на Клоп: две поредни титли, също Купа на Германия и финал в Шампионската лига.

И в този тим Клоп установи специална връзка с привържениците и остана в сърцата им по начин, който не беше възможен за наследника му. В Дортмунд Тухел влезе в конфликт с няколко от шефовете си и накрая раздялата дойде при доста влошен климат в клуба.

"В спортен план не можеш да го пипнеш", казва за Тухел бившият вратар на Борусия Роман Вайденфелер. "Тренировките му бяха изключителни, той беше визионер. Но в човешки план нещата не проработиха в някои аспекти". Затова Клоп и Тухел изглеждат толкова близки по съдба, но толкова различно приемани от околните. Човек би предположил, че сънародниците, тренирали едни и същи отбори, ще са установили близки отношения, но случаят определено не е такъв.

"Разбира се, че се познаваме, но не толкова добре, колкото хората очакват", обясни Тухел на пресконференцията си вчера. "Не се срещнахме в Майнц, а после бях негов наследник в Дортмунд, така че не се засякохме и там".

Клоп призна, че досега не е поддържал контакт с колегата си, тъй като е нямал телефонния му номер, докато Тухел беше начело на ПСЖ. Двамата запазват уважението си един към друг, но на Тухел няма как да му харесва балансът при сблъсъците им: той има две победи, 3 равенства и 9 загуби срещу 6 г. по-възрастния Клоп.

Тази вечер започва нова фаза от това съперничество със сблъсъка между Ливърпул и Челси на "Анфийлд". И още този сезон Тухел може да огорчи тежко "червените".

Челси, със солидната защита при новия треньор и с дълбочината в състава си, е в перфектна позиция да направи успешен рейд и да завърши сезона като най-близкия конкурент на Манчестър Сити. Само хората на Пеп Гуардиола са спечелили повече точки в първенството, откакто мениджърът застана начело на "сините".

А при добър резултат днес и силен край на сезона, Челси може да се окаже отборът, който ще изхвърли Ливърпул от Топ 4. С талантливия и развиващ се състав на свое разположение, Тухел има уникална възможност най-сетне да проправи свой собствен път и да излезе от сянката на Клоп веднъж завинаги. Първата стъпка може да бъде направена тази вечер.

 

Материал на webcafe.bg