След 22 години с Арсен Венгер "Арсенал" избра новия път, по който ще поеме, след като назначи Унай Емери. Баският специалист ще трябва да наследи поста от Венгер, но и да промени коренно ситуацията на "Емиратс" след двата поредни сезона с класиране извън Топ 4.

Назначението на 46-годишния Емери се приема със смесени чувства. От една страна, баскът е единственият топ треньор в европейския футбол, който е свободен през това лято, но, от друга, няма впечатляващи резултати срещу водещите отбори в света.

Разбира се, Емери ще има време да се докаже в "Арсенал" и Висшата лига, а първата му и най-важна задача ще бъде завръщане в Шампионската лига.

"Искам "Арсенал" да бъде сред елита на Европа и това минава през завръщане в Шампионската лига. Успех през този сезон ще бъде да борим за всички титли", каза баскът.

Той помоли да не бъде сравняван с Арсен Венгер, но уточни, че със сигурност сянката на французина ще бъде над него като най-успешния мениджър в историята на "артилеристите".

"Благодаря на Арсен Венгер за неговото прекрасно наследство. Той е пример за всеки един треньор в света. Всички ние се учехме от него толкова дълго време", добави Емери.

Философията – високоскоростен футбол и здрава преса

Емери идва в "Арсенал" като треньор с изградена визитка и успехи зад гърба си. Като човек, който не трябва да се учи в клуба от Северен Лондон, а да пренесе знанията и успехите си обратно на "Емиратс".

Именно думата треньор е ключова в назначението на баска, тъй като по този начин Емери беше представен. Самият испанец се представя точно така, като още по времето си в "Севиля" обясни, че работи добре със спортен директор, който му позволява да се фокусира изцяло върху тренирането на първия отбор и подготовката за мачовете. За разлика от структурата във Висшата лига Емери няма да бъде мениджър, каквито са повечето в Англия, а ще бъде просто старши треньор. Над него ще бъдат изпълнителният директор Айвън Газидис, директорът по футболните въпроси Раул Саниехи и главният скаут Свен Мислинтат. Смята се, че именно те тримата ще имат последна дума по трансферите.

Всичко това загатва, че Емери идва без особени претенции по отношение на селекционния процес и привличането на футболисти.

"Аз съм треньор, който изисква много от играчите. Смятам, че само със здрава работа могат да се постигат резултати", каза Емери на първата си пресконференция в Лондон.

Емери залага на много тичане от отборите си, пресиране по целия терен и активна игра при защитата, която започва още от нападателите. Обратното изисква и от защитата, след като крайните бранители в отборите му традиционно са много активни в атака.

Баският специалист е считан за вманиачен по детайлите, нещо което разкриват и бившите му футболисти. Хоакин, с когото беше във "Валенсия", казва за Емери, че залага много на видеоанализите.

"Даваше ни да гледаме много видео – преди тренировка и след тренировка. Понякога екипът му подготвяше дискове, които да гледаме вкъщи, за да се готвим сами за някои мачове, какво да правим срещу противниците, които ни очакват", казва халфът.

Запознатите с работата на Емери го описват като педантичен, но и много енергичен.

"Една тренировка може да бъде спряна пет, шест или седем пъти, докато не се получи упражнението или детайла, който се работи. Той влага много енергия в мачовете и тренировките. Наистина се наслаждава да разучава противниковия отбор, докато намери слабото му място. Мисля, че е най-добрият тактик, с когото съм работил", казва още Хоакин.

Въпреки трите поредни триумфа със "Севиля" в Шампионската лига, които са най-големият успех на Емери в кариерата му, той има и някои не толкова впечатляващи постижения. С ПСЖ треньорът спечели седем трофея за две години, но в първия си сезон изпусна титлата, а в Европа не постигна нищо значимо.

Над Емери тегне и провалът на осминафиналите в Шампионската лига през сезон 2016-2017, когато ПСЖ беше отстранен от "Барселона", въпреки че водеше с 4:0 след първия мач. В реванша на "Камп ноу" обаче французите загубиха с 1:6.

Според водещите анализатори показателен за работата на Емери е първият мач, в който ПСЖ буквално изнесе лекция на каталунците. Успехът с 4:0 можеше да бъде и по-категоричен, а във Франция са убедени, че това е един от малкото мачове, в които звездите на ПСЖ са изпълнили всички указания на треньора си. В реванша ПСЖ излезе с притеснение да не загуби, което и впоследствие се случи. В Париж още са убедени, че разговор между играчите в тунела преди излизането на "Камп ноу", иницииран от капитана Тиаго Силва, е повлиял негативно.

Еволюция или революция

Този наглед вечен въпрос стои пред Емери. Той е изправен пред сложната ситуация да бъде първият след Арсен Венгер и ще се сблъска със същите проблеми, каквито имаше Дейвид Мойс, заменяйки сър Алекс Фъргюсън в "Манчестър юнайтед".

Емери има да решава много големи проблеми в "Арсенал", след като за разлика от сър Алекс Венгер не оставя на наследника си шампионски отбор, а точно обратното – състав, пропуснал да се класира в Топ 4. Испанският специалист ще трябва да работи и при ограничени финанси, както се говори упорито в Англия, но тази ситуация му е позната от "Севиля".

Дотук отборите на Емери вкарват по 2.02 гола средно на мач, а получават средно по 1.12 попадения във вратата си, което говори за здрава защита. В "Арсенал" обаче положението не е такова, след като през изминалия сезон "артилеристите" допуснаха 51 гола във Висшата лига. Това беше първият случай от сезон 1983-1984, в който "Арсенал" получава повече от 50 гола, а това показва големи пропуски в отбрана.

След назначението на Емери директорът на "Арсенал" Айвън Газидис каза нещо ключово, сравнявайки испанеца с предшественика му: "Той е треньор, който тренира звездите, а не просто им повтаря колко са добри." В Англия това беше прието за аналогия с Венгер, който винаги е бил по-мек със звездите си.

Емери държи повече на дисциплината и поддържането на дистанция с играчите, което се счита и за един от факторите, които доведоха до отказа на ПСЖ да продължи договора му.

В търсене на първа победа срещу Гуардиола и Моуриньо

"Много съм щастлив за Унай, още един топ мениджър идва във Висшата лига. Той несъмнено е такъв, защото резултатите му говорят сами по себе си", каза мениджърът на "Манчестър сити" Пеп Гуардиола.

Испанецът познава отлично баският специалист, след като двамата са се изправяли един срещу друг в Ла Лига.

И въпреки големите си успехи Емери не може да се похвали с добър процент на успеваемост срещу най-силните отбори в Испания. В 70 мача срещу голямата тройка "Барселона", "Реал" (Мадрид) и "Атлетико" (Мадрид) Емери има едва 10 победи.

В Англия той ще се изправи срещу познати имена, след като преди това има мачове с Гуардиола, Жозе Моуриньо, Юрген Клоп, Маурисио Почетино, Рафаел Бенитес и Мануел Пелегрини, който преди дни пое "Уест хем".

Срещу Гуардиола той се е изправял 10 пъти, като няма нито една победа, записал е четири равенства и шест поражения. Срещу Жозе Моуриньо има едно равенство и четири загуби, като отново няма победа.

Най-много пъти Емери се е изправял срещу Пелегрини, срещу когото има три победи в 12 мача. В шест от тези срещи баскът е губил. Срещу Почетино постижението му е четири победи, две загуби и едно равенство.

Емери обаче има победи срещу Бенитес и Клоп, които е срещал само по веднъж. Срещу Клоп успехът му беше във финала на Лига Европа през 2016 г.

"Висшата лига е много трудно първенство за всеки, който току-що идва. Аз обаче вярвам, че той ще постигне успехи. Той е работил в топ отбори, свърши много хубави неща в ПСЖ. Винаги е приятно да играеш срещу неговите отбори", каза още Гуардиола.

 

Симеон Кичуков, "Дневник"