Атакуващите играчи на Арсенал разбиха с лекота слабата защита на Фулъм при победата с 3:0 , но именно тяхното представяне в защита им осигури похвала от мениджъра Микел Артета. С победата лондончани възстановиха преднината си от пет точки пред Манчестър Сити на върха в класирането на Висшата лига на Англия. Доста по-радостно за испанския мениджър е, че отборът му спечели със суха мрежа няколко дни след като се наложи той да ги критикува заради лесно допуснати попадения.

Но впечатляващото е друго. Арсенал стана и първият отбор на най-високо ниво в Англия, който печели пет поредни лондонски дербита като гост без допуснато попадение и обща голова разлика от тези срещи 11:0.

"Това е нещото, което искам да възпитам в отбора. Една игра в защита, в която 11 футболисти са посветени на задачите си в защита в продължение на 96 минути. Ще бъде от решаващо значение това поведение, ако искаме да продължим да печелим мачовете си. Отдавна е ясно и на децата, че целият отбор се защитава. Това се отнася и за нападателите, те си имат техните задачи и ако не ги изпълняват, затрудняват колегите си. В Англия не може да се допусне такова поведение", доволен е Артета.

"Да гостуваме на Фулъм е много трудна работа, защото на техния стадион много фаворити пострадаха. Противникът е наистина добре организиран отбор и мисля, че доминирахме в мача, създадохме много положения, запазихме мрежата си спечелихме мача по убедителен начин. Така че аз много съм щастлив", заяви още Артета.

За гостите много сериозно впечатление направи белгийското крило Леандро Тросар, който дойде през януари, а днес беше с участие и в трите гола. Артета имаше опасения дали ще бъде в добро физическо ниво, но Тросар разсея всякакви колебания с асистенциите си.

"Той беше наистина впечатляващ“, каза Артета. Защото три дни преди мача имаше контузия, която реално би трябвало да отнеме цяла седмица. Но той наистина беше готов да се върне и видяхте как го направи.

Също така той похвали и Габриел Жезуш, който се върна след контузия и от 77-ата минута нататък завърши мача на доста сериозно ниво. Не само Артета прегърна бразилеца, но и феновете на Арсенал го посрещнаха при влизането му с бурни аплодисменти.

"Габриел вложи много през последните няколко месеца и целият персонал прекара толкова много часове, за да изпълни задачите и да му помогне. И психически също беше готов да се върне", радва се Артета.