Пет минути преди края на мача между Ливърпул и Тотнъм мърсисайдци можеха да се сбогуват с надеждите си за титла. Двама играчи на "шпорите" Хьон Мин Сон и Муса Сисоко излязоха срещу защитника на червените Върджил ван Дайк, но не успяха да вкарат.

Макар и оставен в неизгодно положение, холандецът първо отвори пространство, за да не позволи на Сисоко да подаде към Сон, след което се приближи до французина и той стреля много неточно.

"Моментът, който остави Ливърпул в битката за титлата", възкликна след края на мача легендата Джейми Карагър за действията на Ван Дайк. "Видяхме какво стана четири минути по-късно с автогола. Такива моменти имат огромно значение във футбола", добави бившият играч на червените.

Проявата на Ван Дайк предизвика много коментари. Най-скъпият защитник в света (75 милиона паунда) затвърди статута си на ключов играч в състава на Юрген Клоп и на любимец на феновете. Мнозина побързаха да изтъкнат, че с това си отиграване той е защитил скъпата цена, платена за него.

"В такава ситуация трябва да действаш бързо. Знаех, че Сисоко играе предимно с десен крак, затова когато го видях да тича към вратата, планът ми беше да го оставя да бие с левия и да му затворя пространството за десния. Така ограничих и подаване към Сон", обясни Ван Дайк.

"Ако Сон получеше възможност да стреля, шансът да вкара беше по-голям, независимо че никога не е лесно да преодолееш Алисон. В този момент това бяха единствени ми мисли", добави бранителят, цитиран от "Дневник".

Холандецът заслужи и признание от мениджъра на съперника. "Това показва защо Ливърпул плати над 70 млн. паунда за Ван Дайк", каза Маурисио Почетино.

Благодарение на изявата на защитника и неточния удар на Сисоко, резултатът се запази 1:1. Ливърпул се възползва и стигна до изстрадания успех с 2:1, дошъл с автогол на Тоби Алдервайрелд в последната минута на редовното време. С трите точки Ливърпул се върна на върха със 79 точки, с две повече от шампиона Манчестър Сити, който е и с мач по-малко.