Пет минути преди края на мача между Ливърпул и Тотнъм мърсисайдци можеха да се сбогуват с надеждите си за титла. Двама играчи на "шпорите" Хьон Мин Сон и Муса Сисоко излязоха срещу защитника на червените Върджил ван Дайк, но не успяха да вкарат.

Макар и оставен в неизгодно положение, холандецът първо отвори пространство, за да не позволи на Сисоко да подаде към Сон, след което се приближи до французина и той стреля много неточно.

"Моментът, който остави Ливърпул в битката за титлата", възкликна след края на мача легендата Джейми Карагър за действията на Ван Дайк. "Видяхме какво стана четири минути по-късно с автогола. Такива моменти имат огромно значение във футбола", добави бившият играч на червените.

Проявата на Ван Дайк предизвика много коментари. Най-скъпият защитник в света (75 милиона паунда) затвърди статута си на ключов играч в състава на Юрген Клоп и на любимец на феновете. Мнозина побързаха да изтъкнат, че с това си отиграване той е защитил скъпата цена, платена за него.

"В такава ситуация трябва да действаш бързо. Знаех, че Сисоко играе предимно с десен крак, затова когато го видях да тича към вратата, планът ми беше да го оставя да бие с левия и да му затворя пространството за десния. Така ограничих и подаване към Сон", обясни Ван Дайк.

"Ако Сон получеше възможност да стреля, шансът да вкара беше по-голям, независимо че никога не е лесно да преодолееш Алисон. В този момент това бяха единствени ми мисли", добави бранителят, цитиран от "Дневник".

Холандецът заслужи и признание от мениджъра на съперника. "Това показва защо Ливърпул плати над 70 млн. паунда за Ван Дайк", каза Маурисио Почетино.

Благодарение на изявата на защитника и неточния удар на Сисоко, резултатът се запази 1:1. Ливърпул се възползва и стигна до изстрадания успех с 2:1, дошъл с автогол на Тоби Алдервайрелд в последната минута на редовното време. С трите точки Ливърпул се върна на върха със 79 точки, с две повече от шампиона Манчестър Сити, който е и с мач по-малко.

 

Just a reminder that Van Dijk with his 200 football IQ, forced Sissoko who is yet to score this season, to shoot with his weak foot instead of letting him giving it to Son. Carried us to 3 points. pic.twitter.com/TZWYTQklYB

— Samue (@VintageSalah) 1 април 2019 г.