Капитанът на Ливърпул Върджил ван Дайк казва, че ще бъде "част" от огромния преход, който ще се случи, когато Юрген Клоп напусне по-късно този месец.

Нидерландският национал има само една година от договора си и неизбежно ще има голям смут след края на почти деветгодишното управление на Клоп. Ван Дайк казва, че е щастлив в клуба, тъй като те преминават в новата ера, която ще бъде под ръководството на неговия сънародник Арне Слот, треньор на Фейенорд.

„Фокусът сега е върху последните два мача и след това клубът ще се фокусира върху това кой е новият мениджър и ще има голям преход и аз съм част от това“, каза Ван Дайк след победата с 4:2 над Тотнъм в неделя.

„Няма какво да обсъждам, защото няма новини, мисля, че клубът е много зает с това кой ще бъде новият мениджър и това е основният фокус. Както казах, много съм щастлив тук, обичам клуба и вие също можете да видите това. Това вече е голяма част от живота ми и това е всичко, което мога да кажа“, допълни нидерландецът.

Въпреки че споразумението с Фейенорд беше постигнато преди повече от седмица, Ливърпул не бърза да направи съобщение за назначаването на Слот, тъй като емоцията около напускането на Клоп нараства към последното сбогуване у дома срещу Уулвърхямптън.

След задълбочено търсене начинът на игра на Слот беше определен като най-подходящ за настоящия отбор и след като завръщането на бившия спортен директор Майкъл Едуардс беше потвърдено като главен изпълнителен директор, нещата се развиха бързо.

Ван Дайк каза: „Знаем, че други неща са решени и Майкъл Едуардс се завръща, Ричард Хюз ще бъде спортен директор, това са единствените решения, които са взети.

Освен това просто ще изчакаме и ще видим, но имам пълно доверие в клуба, за да взема правилното решение за мениджъра. Ще се случат много промени и не бих казал, че страшно е точната дума, но е доста интересно и вълнуващо какво ще се случи сега. Така че нека видим“.

Сбогуването на Клоп след почти девет години има само два оставащи мача и неговото напускане ще бъде трудно да се приеме, още по-трудно от начина, по който стремежът им към втора титла под негово ръководство се провали разочароващо през април, за да завършат сезона само с Купата на Лигата.

„Юрген е страхотен мениджър, много впечатляващ по мое мнение, той е целият пакет. Той е фантастичен мениджър, страхотен човек и имаме страхотни отношения. Наистина съм горд, че играх за него, борих се за емблемата и него и смятам успеха, който имахме през годините.

Ще бъде емоционално в последния ден, но понякога това е част от живота. Много неща се случват зад кулисите, но ние се фокусираме върху дните на мача и това е наше задължение, наша работа и искаме да се представим за последните шест точки“, завърши Ван Дайк.