Джуд Белингам, това е твоята Лига! Сезонът започна с победоносно разперените му ръце, когато дебютира с гол пред 48 927 души на „Сан Мамес“. Толкова почитан стадион, че го наричат Катедралата. От август до април, от Билбао до Мадрид през Алмерия и Виго, Кадис и Севиля, Брага и Неапол – повече от 800 000 души вече са станали свидетели на специфичното празнуване, с което англичанинът запечатва всяко свое попадение. Същите тези победоносно разперени ръце сега вече са белег на шампионите и символ на този толкова успешен сезон за Реал Мадрид.

Срещу Барса той отбеляза 21-ия си гол, 17 от които са в Ла Лига. Само в първото дерби, когато изравни на стадиона на каталунците, той не изпълни познатия ритуал, но го направи, когато донесе победата на своите за 2:1 на „Монтжуик“ в 90+2 мин. Епично и в стила на Реал, това момче излиза на сцената, когато часовниците на стадиона вече са спрели. 6 месеца по-късно повтори сценария, отново след изтичане на редовните 90, за да приеме овациите в Ел Класико на ликуващия „Бернабеу“. „Не беше вкарвал от известно време, но отново се оказа на правилното място в точното време“, поклони му се Анчелоти.

Сякаш англичанинът избра точния момент да се отпуши. Белингам действително не се беше разписвал от февруари, което не е чак толкова дълго чакане за халф, но той вече е вдигнал летвата прекалено високо. Преживя трудни седмици, свързани със смяна на позицията, контузия в глезена, изтърпяно наказание и превръзка около рамото. За първи път се долавяха нотки на раздразнителност и разочарование, но когато дойде моментът, той беше там и отново го направи.

„Беше незабравима седмица”, обобщи Карло Анчелоти, визирайки отстраняването на Сити в ШЛ и победата в Ел Класико. Разбира се, Реал не е само Белингам, защото тук дори най-лошите футболисти ще бъдат най-добри в повечето отбори. Доказаха го Лукас Васкес, Рюдигер и Начо, които вкараха дузпи на „Етихад“, въпреки че изобщо не участваха в двубоя на същия стадион преди година. След трудния си старт Винисиус вече събра 19 гола и 9 асистенции, Родриго се отличи със 17 попадения и 8 паса. Валверде олицетворява думите „всичко“ и „навсякъде“. За Кроос още се шегуват, че не е губил топката нито веднъж от детските си години. Германецът продължава да е халф №1 в Испания, докато Модрич играе по-рядко, но се постара да блесне ярко в прощалното си Ел Класико.

Мадридчани прекараха почти целия сезон без Куртоа, Алаба и Милитао, но Рюдигер се справи невероятно. Лунин се превърна в спасител не само в Манчестър, а и в Ла Лига, където има най-добър процент спасявания. Специални думи заслужава Лукас Васкес или „Кафукас“ (заигравка с легендарния Кафу). Човекът, който вкара първата дузпа във финала на ШЛ през 2016 г., написа история в Ел Класико като първия от 30 години, който се отчита с гол, асистенция и спечелена дузпа. Лукас бе най-добрият срещу Барса, но това завинаги ще си остане сезонът на Белингам. Основното попълнение на Реал ще завърши кампанията с титлата в Ла Лига, а защо не и нещо повече в ШЛ. По примера на Зидан, който покори Стария континент още в първата си година с бялата фланелка, Феномена Роналдо и Фиго, които започнаха на „Бернабеу“ с първото място в Ла Лига, дебютът на Белингам едва ли можеше да мине по-добре.

Сезон 2023/24 вече е негов и резултатите му започват да се мерят с тези на най-големите. Раул, Ди Стефано… А след онзи гол срещу Наполи бе поставен в едно изречение дори с… Марадона. „Е, това вече е пресилено”, отвърна той.

Наистина е трудно да се сетим за много хора, които са правили чак толкова силен дебютен сезон в Мадрид или са имали подобно влияние. „Белингам е Играчът на лигата”, изригна AS и дори с този малък спад от последните седмици няма как да го оспорим. Потвърди го и Васкес: „Да, със сигурност това е сезонът на Белингам. Спорът е между него и Вини, двама грандиозни играчи. Но Джуд е изненада още в първия сезон, затова везните се накланят към него”.

Когато се разписа за последно, го направи 2 пъти срещу хита Жирона в момент, в който отборът трябваше да направи решителна стъпка към поемането на контрол над лигата. Белингам отбеляза в първите си 3 мача в ШЛ и първите си 4 в Ла Лига. В 4 случая бе точен в добавеното време, а измина десетилетие, откакто някой отбеляза и в двата мача срещу Барса – разбира се, това е Кристиано Роналдо.

Англичанинът отстъпва само с едно попадение на Довбик (Жирона) при стрелците в Испания, изиграл е 3190 минути, има 21 попадения и 10 асистенции. При това е само на 20 години! „Той е по-зрял от възрастта си, защото е професионалист, сериозен и скромен. В този смисъл сме изненадани от него”, удивен е Анчелоти. „Уау! Честно казано, не го очаквах, но той наистина е голяма личност с тежест в съблекалнята. Много е стар за възрастта си. Добро момче и професионалист във всичко”, призна и Рюдигер. Нападателят Хоселу добави, че Джуд е орисан да постигне всичко, което си постави за цел, започвайки с… титлата в Испания. Направи го в един незабравим сезон в Ла Лига, в който всичко започна и завърши с победоносно протегнатите му ръце.

Сид ЛОУ, GUARDIAN, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС