Всички очаквахме много повече от Френки де Йонг през неговата първа година в „Барселона“. Сигурен съм, че и той самият. Мечтаехме за онзи ослепителен халф, който извезе „Аякс“ до полуфиналите в Шампионската лига и който с могъщото си представяне срещу „Реал“ (Мадрид) и „Ювентус“ плени всички.

Но „Аякс“ не е „Барселона“ и може би го натоварихме с твърде много напрежение и отговорности. С твърде много очаквания да замени митичните и неповторими Шави и Иниеста.

А Френки е още в първия си сезон със „синьо-червения“ екип на „Барселона“... Да не забравяме, че Шави и Иниеста също се нуждаха от време, за да станат това, което бяха.

Като за начало трябва да отбележим, че позицията на Де Йонг, както при Ернесто Валверде, така и сега при Кике Сетиен, не е същата, на която той бе свикнал да играе и която го катапултира към успеха на „Йохан Кройф Арена“ при Тен Хаг. Или пък в холандския национален тим при Роналд Куман. Там той играеше с още един дефанзивен халф до себе си, а в „Барса“ е сам, като би трябвало да го подпомага някой от другите двама вътрешни халфа. Така че нещата са несравними.

Учене, адаптация и най-вече време са нещата, които са нужни на Де Йонг, за да успее. Сега той не играе с приятелите си от детинство от „Аякс“, а с най-добрите в света, сред които и най-добрият – Лео Меси. Досега видяхме само някаква плаха и спорадична връзка между Лео и Де Йонг и това трябва да се промени моментално за доброто на „Барса“.

Защото моментът на истината настъпи. Сериозният удар, който тимът понесе в битката за титлата с „Реал“ (Мадрид), до голяма степен се дължи и на това, че Френки не успя да помогне с нищо на съотборниците си, защото се контузи.

Сега Де Йонг трябва да заложи всичко на една карта – Шампионската лига. Това е мястото, където думите на самокритика от самия Де Йонг, както и от Меси, трябва да бъдат превъплатени в дела на терена.

Половинчати действия вече не се приемат. Френки, както и останалите от тима, трябва най-после да се появят в целия си блясък и да направят така, че Меси отново да бъде решаващ футболист.

Хавиер Родригес, "Спорт"
Превод на "Меридиан мач"