Със случаен гол на Дарлан в 32-ата минута Левски си пое глътка въздух и победи с 1:0 като гост Ботев Враца в мач от 20-ия кръг на efbet Лига, който е и последен преди дългата зимна пауза.

Взетият през лятото бразилец се разписа след поредица от грешки на защитата на домакините, в това число и на вратаря Федерико Бариос.

Заслугата и на Дарлан все пак не бива да бъде отнемана, защото се бори докрай, докато успее да отбележи, след като точно преди удара беше и с гръб към вратата и бранител точно зад него.

Но играта на Левски отново не се понрави, ударът на Дарлан беше единствения точен за гостите през първото полувреме, а от другата страна Пламен Андреев се отличи с две важни намеси. 

26-кратният шампион на България завършва есенния дял с 35 точки, като спечели 10 от мачовете си, допусна 5 загуби и регистрира още толкова равенства - определено незадоволително представяне.

Ботев Враца пък остава на предпоследната 15-та позиция с 13 т.


Треньорът на Левски Николай Костов бе принуден да промени схемата на игра, тъй като не можеше да разчита на крайните си защитници - Жереми Петрис и Вандерсон Цунами и поради тази причина "сините" започнаха с трима централни защитници.

Първата опасна атака в мача бе в полза на Левски, като Марин Петков бе изведен от Дарлан отляво по крилото и центрира добре, но Спас Георгиев от домакините изчисти в последния момент пред Рикардиньо.

В 23-ата минута Спас Георгиев центрира добре отляво за домакините, Даниел Генов стреля в глава, но Пламен Андреев успя да спре топката с тяло, като след това я прибра пред връхлитащия.

В 29-ата минута Дарлан бе изведен от Уелтън в наказателното поле на гостите, но Киконда му изби топката в корнер. Веднага след изпълнението му Левски, който игра в този мач с жълти екипи, сбърка, което позволи на Генов да изведе Марко Мажуга и той стреля от малък ъгъл, но Андреев спря топката с крак.

В 32-рата минута Левски откри резултата. Това стана при грешка на Ботев при изнасянето на топката. Дарлан овладя в наказателното поле с гръб, финтира защитник, обърна се и стреля, като и вратарят Федерико Бариос не се намеси добре, за да мине топката зад гърба му - 0:1. Това беше първи гол на Дарлан за Левски.

В 50-ата минута Рикардиньо бе изведен сам зад защитата на Ботев, като прехвърли вратаря и вратата, но страничният съдия вдигна флага за засада. Малко по-късно Уелтън проби отляво и влезе навътре, като стреля, но Бариос успя да улови топката.  

След час игра Рикардиньо получи контузия и се наложи да бъде сменен принудително, като на негово място влезе младият Преслав Бачев, който се бе разписал в първия мач между двата отбора в София. 

Малко по-късно Браян Мендоса от врачани падна в наказателното поле, търсейки дузпа, но съдията Георги Давидов бе категоричен, че няма нарушение.

Уелтън си изкара жълт картон, който е пети за него и ще пропусне първата официална среща за 2024 година. 

В последните минути Ботев осъществи силен натиск, като в последните секунди Даниел Генов успя да продължи топката опасно пред наказателното поле, но резервата на врачани Жуниор Джиле не успя да я уцели отблизо.

Ботев (Враца) - Левски 0:1

Голмайстор: 0:1 Дарлан 32

Ботев: Федерико Бариос, Марио Киконда (65 - Красимир Тодоров), Мартин Христов, Диого Барбоса, Едуардо Кунде, Стефан Велев, Браян Мендоса (81 - Мартин Смоленски), Бубакар Траоре (46 - Жан-Пиер да Силва), Спас Георгиев (89 - Жуниор Джиле), Даниел Генов, Марко Мажуг

Левски: Пламен Андреев, Келиан ван дер Каап, Кристиан Димитров (78 - Цунами), Хосе Кордоба, Асен Чандъров, Андриан Краев, Дарлан, Марин Петков, Роналдо, Уелтън (90+3 - Асими Фадига), Рикардиньо (62 - Преслав Бачев)

Враца, стадион "Христо Ботев"
Съдия: Георги Давидов
Жълти картони: Марко Мажуга, Едуардо Кунде (Ботев), Асен Чандъров, Марин Петков, Уелтън, Келиан ван дер Каап (Левски)

Снимка: Lap.bg