Хосе Кордоба е сложен на масата за преговори, от едната страна е Левски като продавач, от другата е потенциален, засега въображаем купувач, а някъде встрани са съпътстващи всяка сделка фактори. Агенти на играча, медии, треньори – всички малко или много влияят на трансферите, особено когато става въпрос за седемцифрена сума в евро.

Без да подозира, Николай Костов по-скоро даде негативен нюанс при предстояща сделка със защитника на Левски, отколкото да му направи добра презентация. Треньорът на сините не е по говоренето, някак не му се получава да се прави на оратор, въпреки че реално погледнато едва през втория полусезон започна да сяда на спокойствие пред журналистите. Задължителните интервюта след мач на пистата и след това в залата не му ги броим. На извънредната си пресконференция миналата седмица Костов извади един детайл с цел да убеди присъстващите, а от там и футболната общественост, че едва ли не е развил качествата на Кордоба, Хосе е подобрил играта си, от което би трябвало да следва новината, че Левски вече би поставил нова, по-висока цена на бранителя.

Конкретиката от треньора – Кордоба сега прави по около 110 тактико-технически действия (ТТД) на мач, а преди тази цифра е била 60-65. Тук вече всеки може да си прави интерпретации на сухите числа. Звучи като страхотно влияние на треньора в игровото поведение на Хосе, защото разликата е почти двойна. Въпросът обаче е какво точно включва едно ТТД, тъй като един мач трае около 95-97 минути, а чистото игрово време е много по-малко. Дали всяка смяна на посоката на движение, дали промяната на скоростта на тичане, дали всяко оглеждане на позиционирането на футболистите или друго се има предвид в тези 110 ТТД на Кордоба?

Не се спомена обаче дали при увеличаването на броя на ТТД на Хосе се променя коефициентът му на полезно действие (КПД), защото реално погледнато, колкото по-опростено и изчистено играе един отбор, а и играчите поотделно, толкова по-добре. И дали малкото ТТД понякога не водят до по-висок КПД.

При предишния треньор Кордоба обаче имаше постоянен партньор в центъра на отбраната, а сега не е така. Тогава Хосе и Сундберг играеха като цяло по-напред, защото голяма част от мачовете на Левски преминаваха в половината на противника. И двамата централни бранители, грубо казано, стояха на центъра и дебнеха като на пусия на лов да не би съперникът да се измъкне от пресата на позиционираните напред играчи на сините. Нормално е при това положение Кордоба да прави по-малко ТТД, отколкото сега, когато Левски няма същия стил на игра и Хосе, пак грубичко казано – се чуди накъде да хване и от кой храст ще му излезе заекът. При 60-те ТТД играта му бе ясна и изчистена, а сега при 110 е изцапана и блудкава. Това, общо взето, е разликата, но Николай Костов това не го каза, защото или не му изнася, или не го осъзнава, или разчита, че аудиторията ще клъвне.

В крайна сметка търговците се интересуват от цената и през лятото ще видим на какви нива ще се предлага на борсата Кордоба. Ако обаче скаутите и анализаторите гледат на запис напечените мачове на Левски, за да си направят изводи за играта му, числата на Костов ще увиснат сериозно. При 60 броя ТТД в 4 мача срещу ЦСКА Левски не допусна гол, а в два от тях съперникът дори не създаде голово положение. Тази пролет при 110 ТТД сините инкасираха за два мача 5 гола от ЦСКА и за един мач 5 гола от Лудогорец. Както се казва, коментарите и числата са излишни.

Да видим обаче дали ТТД и КПД ще се отразят на цената на Кордоба. Бяха показани официална оферта от Брьондби за 2.2 милиона евро и неофициална 2.5 милиона евро от Сочи. През това лято Левски ще трябва да разчита посредниците и купувачите да се вържат на сравненията на треньора Костов, а не на тенденциите в представянето на футболиста.

Желю Станков, в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС