Бившият футболист и треньор на ЦСКА Христо Янев-Джуджето говори в "Студио Дерби" преди предстоящия през уикенда сблъсък между Левски (тази събота, 14:45 часа) и сподели очакванията си към двата тима.

"В такъв мач излизат 22-ма на терена с ясната нагласа, че трябва да се раздават и докажат пред хората, които са дошли на стадиона. Да постигнат победа, след която сезонът ще им е по-приятен. Лично на мен ми липсва тръпката да съм на терена - и като футболист, и като треньор, по простата причина, че когато съм бил, винаги съм можел да направя нещо още повече".

"Когато съм бил футболист, нямах търпение да изляза в този мач. За мен беше въпрос на чест. В момента същото трябва да важи за футболистите и на двата отбора. Тези, които са в ЦСКА, трябва да знаят, че това носи изключителна наслада, когато победиш. Футболистите трябва да покажат заряда, за който говорите, с уважението и респекта към това дерби и към противника, с амбицията да покажат на хората, че са готови дори да надскочат себе си, за да защитят фланелката, която носят. Защото хората са дошли да гледат фланелките, а не надписите отзад на тях".

"В ЦСКА има доста изградени като характери футболисти. Кристиян Малинов, Петър Занев, Николай Бодуров обаче много ще липсва на отбора. Момчетата от школата Божидар Чорбаджийски и Вальо Антов - за тях това е мач, който е по-специален от всички останали. Те са израснали в школата, закърмени са с идеята ЦСКА и знаят какво точно означава ЦСКА и могат да го пренесат на своите колеги. Въпросът е, че около тези, които споменах, трябва всички да попият това, което те им казват. Да общуват на общ език, който да направи нагласата за този мач специална".

"Колкото повече играят Левски и ЦСКА, колкото са на по-високо ниво, толкова ще е по-добре за нашия футбол. Сега липсва голямото качество в тези два отбора, защото те са гръбнакът на българския футбол”, каза Янев, който бе върнат и към впечатляващото му постижение от пет поредни мача между сини и червени, в които отбелязва гол".

"Аз съм една малка част от историята на това дерби. В него са участвали изключително големи футболисти и да постигнеш нещо такова е чиста радост. Голът, който вкарах на “Васил Левски” и станахме шампиони няма да го забравя, докато съм жив. Имах късмета и щастието да съм победител в това дерби и като футболист, и като треньор - тръпката и емоцията е почти еднаква".

"Левски и ЦСКА трябва да са постоянни, за да имат шансове за шампионската титла. План, по който трябва да се действа – краткосрочен и дългосрочен. И двата отбора трябва да изместят Лудогорец, който последните години е хегемон. На този етап Левски показва по голямо постоянство, затова са втори. За да се промени класирането трябва да направят нещо коренно различно от това, което са правили до момента".

"Познавайки работата на Хубчев - той е много амбициозен човек и за него този мач е от голямо значение. Дали след дербито трябва да бъдат правени промени, зависи само от плана на ръководството”, завърши Янев.