Номерът на ЦСКА пред ФИФА, че е Литекс не мина и "червените" загубиха ново дело, използвайки тази защита.

Става въпрос за бившия нападател на фалиралото дружество Гуидо ди Вани. Той осъди клуба за 21 200 евро, плюс 5% лихва от 2 септември 2015 г. насам. Отделно от "Българска армия" ще трябва да платят и глоба в размер на 2000 швейцарски франка.

По време на делото адвокатите на ЦСКА са лансирали тезата, че са Литекс и нямат общо с фалиралия клуб, а просто съхраняват историята му. "Червените" са допълнили, че са наследник на "оранжевите", защото играят с техния лиценз.

След разследване на Дисциплинарната комисия (ДК) на ФИФА, се е стигнало до решение, че клубът на Гриша Ганчев трябва да плати всичко до 30-дневен срок на Ди Вани, плюс наложената глоба. В противен случай ДК ще забрани на БФС да картотекира нови футболисти.

При отказ на футболната ни централа, България ще бъде извадена от турнирите на ФИФА. ЦСКА може да обжалва решението пред Спортния арбитражен съд.

Иначе до делото се стигна, след като адвокатите на Ди Вани настояваха ЦСКА на Гриша Ганчев да бъде признат за спортен наследник на ЦСКА, за да може футболистът да си получи дължимото. Тезата им е, че този клуб използва името, емблемата, цветовете и стадиона на фалиралия ЦСКА.

Това е второ загубено дело за "червените" по подобен начин през тази година. По-рано и бившият защитник на "армейците" Сивард Спрокел осъди клуба. Сумата беше много по-сериозна – 167 000 евро, плюс лихвите от 2015 г. насам (б.а. над 325 000 лева). Тогава ЦСКА бе глобен от ФИФА с 15 000 швейцарски франка, пише Спортал.

Gol.bg припомня, че тогава адвокатът на ЦСКА Станислав Трендафилов обяви, че клубът ще обжалва пред КАС решението на ФИФА по делото "Сивард Спрокел". Решението още се чака.