ЦСКА е на върха в класирането на Първа лига. "Червените" измъкнаха победа над „Ботев“ във Враца с 2:1. Именно на този стадион в първия кръг „Лудогорец“ беше отнесен с 3:1 от момчетата на Антони Здравков - Сухия. Успехът на "армейците" в никакъв случай не дойде лесно. Нито пък ЦСКА изигра някакъв невероятен мач във Враца.

Това, което се случи в събота вечер, обаче дава много поводи за оптимизъм за целите на "червените" през сезона. А те са титла и Купа...

Истината е, че от началото на сезона ЦСКА играе футбол, какъвто приляга на ЦСКА. "Червените" отново атакуват и действат като фаворит на терена. Нещо, което дълго време беше безследно изчезнало в тактическите главоблъсканици на Нестор Ел Маестро, Добри Митов, Люпко Петрович и Милош Крушчич, изцяло подчинени на защитата.

Стамен Белчев успя да върне именно идентичността на "червената" емблема, загубена през последните години, в които основната задача на предходните треньори беше победа с 1:0, а за качеството, красотата на играта не се мислеше много.

Онзи ден във Враца ЦСКА игра аткарктивен, доминиращ футбол. В нито един момент от мача срещу коравите врачани нямаше съмнение в "червената" победа. Да, "армейците" все още не са изчистили основни детайли от играта си. Вижда се, че отбора, в които има няколко нови футболисти, които заемат възлови позиции, все още скърца, но това е нормално. Все пак все още е началото на сезона. Като цяло обаче ЦСКА играе много компактно, ясно се вижда, че футболистите на терена имат точно определени функции, които се стараят да спазват, няма ненужно лутане или голямо разстояние между линиите.

Отборните действия на "червените" изглеждат почти изчистени. В индивидуалните има и добри, и лоши моменти.

Започваме от вратаря Густаво Бусато, който определено е изпаднал в дупка. Бразилецът дойде на "Армията" със статута на резерва, но успя да си пребори за титулярно място с отлични изяви през миналия сезон. От началото на този обаче няма особен помен от онези отлични изяви, а представянето му приляга по-скоро на резерва. Бразилецът определено не е във форма и може би сега е отличен момент за смяна на вратата. На пейката на ЦСКА е седнал Димитър Евтимов, който при всички положения не е по-слаб от Бусато, дори напротив.

Греъм Кери също сякаш още не може да влезе в час. Той се разигра в края на миналия сезон, но сега представянето му не блести. Ирландецът има моменти на изригвания, но в по-голямата част от мача сякаш се крие по терена. Онзи ден Георги Йомов, който влезе като резерва на Кери, игра много по-запомнящо се от него.

Стигаме до бразилеца Жеферсон, който във Враца за пореден път показа, че няма никакво място в ЦСКА. Той е на "Армията" от няколко сезона, а за тях по-често е контузен или пред някакъв митичен трансфер, отколкото играе. А когато играе, в никакъв случай не блести. Дори и понякога все пак Жеферсон да показва качества, той прави това само в офанзивен план. В дефанзивен обикновено е пълна нула, каквато беше и във Враца.

Двете кули в средата на терена - Юнус Санкаре и Амос Юга, респектират съперниците на "червените". От "Армията" разкриват, че двамата са тандем на терена, а и извън него са постоянно заедно. Отвсякъде си личи, че Санкаре е футболист от много висока класа. Също толкова ясно обаче е, че той не е готов да изиграе цял мач на високи обороти. Въздухът му обикновено свършва около 60-ата мин., но това е поправимо. Сезонът е дълъг и Санкаре със сигурност ще влезе във форма. Колкото до Юга, той към момента прави често досадни грешки, но това може да се приеме за нормално. Първо заради ранния етап на сезона, второ - това са първите му мачове с червената фланелка.

Енрике Рафаел?! Феновете на ЦСКА в един момент сигурно са забравили, че бразилецът е част от отбора. Поредица от контузции извади крилото за дълго от терена, но той се завърна. Сега отново е безпощаден към защитниците по фланга, вкарва и голове. Той стартира именно по този начин кариерата си на "Армията", а добрата новина за ЦСКА е, че сега Енрике се завърна и то с една идея по-добър.

Стигаме и до най-важната фигура в състава на "червените" - Али Соу. Гамбиецът безспорно е най-добрият нападател в родния елит, нищо че някой "разбирачи" не спират да го плюят, защото не вкарва по 5 гола на мач. За родните стандарти Соу е като "червеният" Лукаку. Али наподобява много качествата на звездата на „Интер“, за който общо са платени над 200 милиона евро. Соу е изключително здрав физически, максимално раздвижен и комбинативен. Да, пропуска понякога да вкара от чисти позиции, но всеки нападател го прави, дори ако е от световна класа. Али Соу е истинско богатство за "червените", а стремежът му да се доказва във всеки мач и хъса, с който играе, за да постигне това, го правят по-полезен за ЦСКА от много други преди него.

В заключение можем да кажем, че "червените" на този етап показват потенциал, който ако развият, може да им помогне за целите - титла и купа.

„Меридиан Мач“