Новата ера в Ювентус започна с измъчена победа, след като "бианконерите" едва победиха предпоследния в класирането Кремонезе с 1:0.

Срещата беше първа за торинци без президента им Андреа Аниели, който напусна поста след 12,5 г. Вратарят на домакините Марко Карнезеки спаси всичко възможно, а "Тигрите" нацелиха две греди. Но в 91-ата минута Аркадиуш Милик донесе успеха за торинци. 

С него Юве вече има седем поредни победи в калчото и заема 3-то място с 34 точки, на 2 т. от Милан. Кремонезе остава със 7 т. и се намира на 19-та позиция.  


Макс Алегри беше предприел три промени в стартовия си състав след последния мач на Юве преди паузата – 3:0 над Лацио. Матиас Соуле и Уестън Маккени смениха съответно Хуан Куадрадо и Адриен Рабио. Мойс Кийн беше заменен от Фабио Мирети, а сам в атака игра Аркадиуш Милик.

Николо Фаджоли започна от 1-ата минута, след като още преди Мондиал 2022 успя да си спечели титулярно място. Домакините бяха разположени в 3-5-2 с Давид Окереке и Сирил Десерс като нападатели.

Първото полувреме на стадион "Джовани Дзини" премина интересно и не липсваха възможности и пред двете врати. Два гола на Кремонезе бяха отменени, което предизвика гнева на домакините.

При първия случай Матиас Соуле и излезлият напред Войсчех Счесни не се разбраха кой да играе с топката и Емануеле Валери прехвърли вратаря с глава, но преди това беше в положение на засада. ВАР прегледа ситуацията, на помощ се притече и полуавтоматичната технология, която дебютира в калчото през този кръг и голът правилно не беше зачетен.

По-късно и Сирил Десерс се разписа, но още преди да го стори, главният съдия сигнализира за засада. Най-добрите положения за Юве създадоха младоците. На два пъти вратарят на "Тигрите" Марко Карнезеки изби много опасни удари на Соуле, а фалцово изпълнение на Фабио Мирети прелетя на сантиметри от целта. Добър изстрел на Филип Костич също излезе в аут.

Малко след подновяването на играта, Макс Алегри направи две офанзивни смени. В игра се появиха Федерико Киеза и Мойс Кийн на местата на Соули и Николо Фаджоли. Това раздвижи играта на Юве в атака и удар на Мирети беше спасен от вратаря. От последвалия корнер Федерико Гати стреля в аут.

С течение на времето гостите затягаха обръча пред вратата на Кремонезе и хубаво изпълнение на Костич отново премина покрай вратата. В 65-ата минута Киеза отправи истински снаряд, но топката се отби във външната страна на мрежата. Малко по-късно "Тигрите" бяха близо до гола, след като Десерс засече от воле и гредата спаси Счесни.

В 78-ата минута Рабио стреля от движение, но Карнезеки изби в корнер. След неговото изпълнение и Кийн шутира мощно, но отново вратарят отрази. Последва светкавична контра за домакините, при която Валери излезе сам срещу Счесни по диагонала, но не успя да го преодолее.

В 83-ата минута Феликс Афена-Гиан нацели втора греда за Кремонезе. Така се стигна до 91-ата минута, когато Аркадиуш Милик с чудесен удар от фаул донесе измъчения успех за Юве!   

Кремонезе – Ювентус 0:1

Голмайстори: 0:1 Милик (91)

Кремонезе: Карнезеки, Ферари (60-Хендри), Бианкети (92-Чофани), Лочошвили, Серникола, Мейте, Пикел, Кастанети (75-Миланезе), Валери, Окереке, Десерс (75-Афена-Гиан)
Треньор: Масимилиано Алвини

Ювентус: Шчесни, Гати, Бремер, Данило, Соуле (55-Киеза), Фаджоли (55-Кийн), Локатели, Маккени (67-Паредес), Костич (85-Айлинг), Мирети (67-Рабио), Милик
Треньор: Масимилиано Алегри

Стадион: "Джовани Дзини"
Съдия: Джовани Айролди
Жълти картони: Ферари, Десерс, Мейте, Валери, Лочошвили (Кремонезе); Рабио, Бремер, Кийн (Ювентус)

Снимка: БГНЕС