Проблемите за Ювентус валят един след друг. След като "бианконерите" изстрадаха отнемането на 15 точки от актива им, са заплашени с отнемането на още 20 и глоба в размер на десетки милиона евро. За капак - Кристиано Роналдо вече е готов да свидетелства срещу клуба.

Според "Гадзета дело Спорт" торинската прокуратура на няколко пъти е викала португалеца на разпит, но той е отказвал. Досега.

Първият опит Роналдо да свидетелства за действията на Ювентус по време на пандемията от Covid-19, бе в края на 2021-ва. Прокуратурата искаше да разбере дали Роналдо и "старата госпожа" са сключвали сделка за плащане "под масата", докато публично клубът обявяваше, че е намалил бюджета си заради кризата с вируса.

По онова време Кристиано все още бе играч на Манчестър Юнайтед и отказа съдействие. Последва втори контакт между прокуратурата и играча - през октомври 2022-ра, когато първото разследване срещу Ювентус - за корупция, приключваше. Тогава Роналдо също отказа, но сега, след като започна да рита в Саудитска Арабия, се съгласи да съдейства.

Дълго време португалецът не обръщаше внимание на разследването, за да не си докара допълнителни проблеми. В последните месеци от 2022-ра ситуацията му в Юнайтед не бе перфектна, след което последва скандалното му интервю пред Пиърс Морган и трансферът в Ал Насър.

През март 2022-ра прокуратурата откри таен документ, според който Ювентус трябва да плати 19,6 млн. евро като компенсация за намалената му заплата по време на пандемията. Въпреки че тази сума все още не е изплатена, клубът може да бъде наказан допълнително, още повече, че Кристиано вече се съгласи да съдейства.

Основната част от разследването вече приключи. На 20 януари бяха отнети 15 точки от актива на Ювентус заради финансовите измами. Малко по-рано високопоставени фигури като Андреа Аниели и Павел Недвед бяха принудени да напуснат постовете си в клуба, като им бяха наложени и различни наказания да не се занимават с футбол - от няколко месеца до няколко години.

Според "Ла Република" обаче Италианската футболна федерация продължава разследването на Юве. Този път клубът е под лупа за евентуални манипулации със заплатите. Новите проблеми за торинския гранд идват, след като при проверката прокуратурата откри документи, подписани с 16 футболисти, които не отговарят на реалното им възнаграждение.

Спортният кодекс казва, че такива футболисти могат да бъдат наказани за срок от един месец за получаване на нерегламентирани плащания. Сред имената с подобни споразумения с Юве са Адриен Рабио, Войчек Шчесни, Леонардо Бонучи, Хуан Куадрадо, Вестън Маккени, Пауло Дибала, Артур и Федерико Бернардески.

Сред тях не е това на Кристиано Роналдо, или според информацията, изнесена от "Кориере дела Сера". За него също е бил приготвен подобен договор, като е намерена бланка с подписа на бившия спортен директор на Юве - Фабио Паратичи, но документът не е бил подписан от Роналдо.

Междувременно съгласието на португалеца да съдейства на разследването срещу Ювентус идва точно след излизането на информацията, че той е в безопасност. Според спортния кодекс в Италия, ако един клуб бъде хванат, че плаща на играчите си под масата, то глобата за него е в от един до три пъти размера на платените суми и бонуси.

Допълнително отнемане на точки също не е изключено. Според "Кориере дело Спорт" прокурорът, който работи за Италианската футболна федерация ще настоява за отнемането на допълни 20 точки.

След намаляването на актива с 15 т. Ювентус се срина до 13-ото място в Серия "А". Ако на "бианконерите" им бъдат отнети още 20 т., то те ще се озоват на дъното в класирането с едва три точки. При тези обстоятелства първият отбор над чертата ще бъде Верона (13 т.), който сега е 18-и. Ювентус пък би имал 18 кръга, в които да компенсира евентуалното си изоставане от Верона, за да запази елитния си статут.

Само преди няколко дни изглеждаше, че Ювентус е понесъл възможно най-тежкото наказание, но след допълнителните разкрития разследването срещу клуба бе удължено с допълнителни 40 дни.

Очаква се присъдата за торинци да бъде произнесена през март. Все още не е ясно какво влияние ще имат показанията на Роналдо, но се предполага, че португалецът само ще потвърди това, което вече се знае от всички. А това изобщо няма да е добре за Юве.


Материал на webcafe.bg
* заглавието е на Gol.bg