Когато през юли 2019-а Ханзи Флик бе назначен за асистент на Нико Ковач в Байерн, малцина можеха да предвидят, че малко повече от година по-късно той ще е постоянен треньор със солиден договор и ще изведе баварците до победата на века - унижението с 8:2 над Барселона в Шампионската лига.

Германският тактик се радва на метеоритно издигане от момента, в който пое юздите на "Алианц Арена". И след като 5 различни наставници бяха начело на мюнхенския колос в последните 3 години и половина, изглежда Байерн най-накрая намери своя човек.

Напускането на Нико Ковач през ноември 2019-а не бе изненада за никого. Въпреки трите победи от три мача в Шампионската лига баварците бяха на четвърто място в Бундеслигата и току-що бяха претърпели унизително поражение от Айнтрахт Франкфурт с 1:5. Задачата на Флик не бе никак лесна, защото на "Алианц Арена" цареше пълен хаос и имаше дисхармония в отбора.

И докато коментарите на Хамес Родригес до медиите относно прагматичния подход на Ковач не са довели до безсънни нощи за феновете, то спекулациите около бъдещето на Томас Мюлер ги накара отчаяно да броят овце. След като хърватинът настоя, че Коутиньо ще бъде титуляр, а германският национал резерва, Мюлер бе принуден да постави под въпрос бъдещето си в Мюнхен. И тогава верните привърженици на Байерн не се сдържаха: "Ковач вън".

По-малко от година по-късно Томас никога не е имал по-влиятелна роля в отбора. Неговата връзка с Роберт Левандовски е ключова характеристика на играта на тима. 30-годишният германец записа 21 асистенции в Бундеслигата и счупи рекорда. И всичко това, въпреки че не получаваше достатъчно минути в началото на сезона при Ковач.

Назначението на Флик не доведе само до подем във формата на Мюлер, но и слуховете за дисхармония в отбора бяха разсеяни. Рекордната победа на Байерн над Барселона в Шампионската лига показа, че всички с желание работят един за друг, въпреки че при 20 оставащи минути резултатът бе 5:2.
Непрестанната преса и решителност в шоуто на баварската машина не е изненада, защото Флик бе помощник в националния отбор на Германия между 2006-а и 2014-а и бе част от унижението на Бразилия със 7:1.

Ханзи не само внесе хармония в съблекалнята на Байерн, но работата му на тренировъчния терен започна да процъфтява. Невероятната форма на Алфонсо Дейвис не остана незабелязана. Мнозина смятат младежа за най-добрия ляв бек въпреки крехката си възраст от едва 19 години. Изглеждайки като отбор в упадък преди по-малко от 12 месеца, Байерн отново бе коронясан за шампион в Бундеслигата през юни и най-логичното нещо е да стигне и до триумф в Шампионската лига. Назначаването на Флик може да е повдигнало няколко вежди по това време заради липсата му на опит на клубно ниво, но победната серия не е лош начин да затвориш устата на всички "доброжелатели".

Трудно е да си представим, че някой ще спре Байерн към шестата му европейска корона. Дори обаче това и да се случи, дебютният сезон на Флик безспорно е изключително успешен. Защото той превърна баварците от клуб в безпорядък до най-добрия отбор в Европа за по-малко от година.

Материал на 90min, превод на в-к "Тема спорт"