Треньорът в оставка на Байерн Мюнхен Ханзи Флик застава начело на Бундестима след края на Евро 2020. Новината беше съобщена на официалната страница на германския футболен съюз в интернет.

56-годишният специалист напусна баварския колос след шеметен 18-месечен престой на стадион "Алианц Арена" като старши треньор. Той стана първият наставник на Байерн, който печели максимално възможните 6 трофея в рамките на един сезон. През настоящата кампания беше завоювана девета поредна титла в Бундеслигата.

Договорът на Флик с германската федерация стартира на 1 юли и е до 2024 година. Очаква се Ханзи да води германците на домашното европейско първенство. 

Както е известно, той беше помощник-треньор на Йоахим Льов в Бундестима от 2006 до 2014 година и помогна за триумфа на световното първенство в Бразилия. След това Флик стана спортен директор в германския футболен съюз, за да си тръгне доброволно и през 2017 година. В Байерн започна като помощник на Нико Ковач през 2019 година, но след уволнението на хърватина пое юздите и направи невиждан фурор.

"Нещата с подписването на договора се развиха изненадващо бързо дори за мен. Но аз съм много щастлив, че от есента ставам национален селекционер. Сезонът тъкмо приключи, но все още чувствам силно тези две години в Байерн Мюнхен. Отборният дух и нагласата на играчите бяха изключителни и аз взех много неща със себе си от този престой. За да може работата ми да бъде на висота и занапред", сподели Флик.

"Радостта ми е огромна, защото виждам класата на младите германски играчи. Затова и можем да бъдем оптимисти за задаващите се турнири, като Евро 2024. От личен опит зная, че в лицето на Оливер Бирхоф имам силен и надежден партньор. Аз и моят екип ще започнем работа набързо, защото ще бъдем подпомогнати от специалисти и познавачи на материята в отбора."

"Сега не е важно какво ще се случи от септември месец нататък. За това ще говорим в детайли през август. Важно е предстоящото европейско първенство и аз пожелавам най-големия късмет на Йоги Льов, Маркус Зорг, Анди Кьопке и целия отбор. Йоги Льов заслужава страхотен завършек на кариерата си като национален селекционер", допълни Ханзи Флик.

Снимки от подписването на договора, вижте ТУК!