Чехия полетя в облаците, след като в първия си мач отнесе САЩ с 3:0. Европейците обаче бяха приземени от бойкия тим на Гана. Африканците разбиха именития си съперник с 2:0 и увеличиха значително шансовете си за участие във втората фаза. В последните си мачове африканците срещат САЩ, а Чехия играе с фаворита в групата Италия. И чехи, и ганайци имат в момента по 3 точки. Това бе най-голямата изненада на първенството до този момент.

Двубоят започна отлично за тима от Африка, който поведе още във 2-ата минута. Стефан Апия намери по прекрасен начин Асамоа Гиян на границата на наказателното поле, той овладя на гърди и с прецизен удар в долния ляв ъгъл на Петер Чех прати топката в мрежата. на границата на наказателното поле, той овладя на гърди и с прецизен удар в долния ляв ъгъл на Петер Чех прати топката в мрежата.

Този гол стъписа чехите, които до края на първото полувреме не успяха да създадат кой знае колко опасни атаки. В атака се усещаше отсъствието на контузените Ян Колер и Милан Барош, а и в защита нещата не върваха. При най-доброто положение за тях Томаш Росицки стреля в аут при едно добро подаване на Карел Поборски.

Ганайците от своя страна добиха самочувствие и не пропускаха да атакуват при всяка една възможност. Те играеха спокойно, без паника, прибрани в своята половина, но много опасни. Затова и през първите 45 минути те създадоха повечето чисти положения, но ги пропуснаха.

След паузата нещата не се промениха особено. Чехите уж бяха по-активни, а пък африканците по-опасни. В 56-ата минута европейците не успяха да изравнят при едно разбъркване, след като оставеният непокрит Ярослав Плашил стреля под гредата, но вратарят Ричард Кингстън изби в ъглов удар.

Малко след това стана ясно, че Чехия много трудно ще обърне мача. В 65-ата минута, при поредната атака на Гана Томаш Уйфалуши събори Матю Амоа в пеналта и бе изгонен от съдията Орасио Елисондо, който освен това отсъди и дузпа.

Все пак късметът бе на страната на тима, защото голмайсторът Гаян уцели лявата греда на Петер Чех. В следващите 15 минути Гана пропусна да разгроми съперника си. Чехите бяха напълно шашнати и се чуеха какво става. Вратарят Петер Чех обаче спаси удари на Гаян, Мунтари, Амоа и Есиен при положения, които изглеждаха стопроцентови.

Голът обаче нямаше как да не падне. В 82-ата минута играчът на Удинезе Съли Мунтари получи топката в наказателвото поле, спря я и спокойно я прати под гредата с безпощаден удар с левия крак. Това бе краят на чехите, които разочароваха със слабата си и безидейна игра. Африканците пък се радват на историческия успех и могат съвсем спокойно да се класират напред.