Във вторник вечер Жозе Моуриньо понесе още един тежък шамар - записа поражение при гостуването си на РБ Лайпциг с 0:3 и отпадна безславно за пореден път от Шампионската лига.

По този начин мениджърът на Спърс регистрира едно от най-негативните постижения в своята кариера. Това бе шести пореден мач, в който отборът на Специалния не успява да спечели, като никога досега португалският специалист не е имал толкова дълга серия без победа във всичките си 935 си срещи като треньор. 

Последната радост на Тотнъм бе на 16 февруари срещу Астън Вила във Висшата лига, а оттогава шпорите загубиха на два пъти от РБ Лайпциг в ШЛ, от Челси и Уулвърхемптън, като записаха равенства срещу Норич в редовното време и Бърнли.

Отпадането от Лайпциг само потвърди тенденцията, която започна да се засилва все повече преди доста години. Където и да отиде, Жозе вече изглежда изхабен и изчерпан. Той не умее да печели важните битки в ШЛ, а дъното бе ударено срещу Лайпциг. 0:4 общ резултат е най-тежката загуба в два мача на португалеца в елиминации на който и да е европейски турнир. До момента в цялата си кариера Специалния не бе отпадал толкова унизително и категорично.

Откакто е започнал да се занимава с треньорство през 2001 г., за първи път той е в серия от 6 поредни двубоя без успех! Нещо повече, Моуриньо вече е кръгла нула и в един от любимите си турнири - Шампионската лига. Той не може да спечели осми пореден двубой в елиминациите на надпреварата. Това е серия, която започна през 2014 г., когато бе начело на Челси, а после негативната поредица не се промени и в Манчестър Юнайтед.

За последно Моуриньо отстрани съперник в ШЛ през 2014-а, когато със сините от Лондон надиграха Галатасарай (1:1 като гост и 2:0 у дома). После елиминираха и ПСЖ с гол на чужд терен (3:3 общ резултат), за да отпаднат на полуфинал от Атлетико М (0:0 и 1:3).

В следващите си 3 участия в ШЛ Жозе отпада винаги на първото стъпало (осминафинал). През 2015 г. го отстрани ПСЖ (след 1:1 в Париж и 2:2 в Лондон след продължения), после като наставник на Манчестър Юнайтед претърпя провал срещу Севиля насред "Олд Трафорд" (0:0, 1:2), а сега новият му отбор Тотнъм бе абсолютно безпомощен срещу Лайпциг (0:4).

Този път и късметът не бе на страната на португалеца. Той не можеше да разчита на цял куп от най-добрите си играчи, особено в предни позиции - Хари Кейн, Хюн Мин Сон, Муса Сисоко и Стивън Бергвайн, но като цяло статистиката на славния специалист е доста негативна. Той има само три сухи мрежи в 26 двубоя, откакто пое Тотнъм през ноември. В тях е инкасирал 38 попадения - за същия период само един тим от Висшата лига на Англия е вадил топката повече от мрежата си - Астън Вила (42 пъти).

За капак Специалния записа най-позорната си загуба в ШЛ от сезон 2012/2013 насам, когато Борусия Дортмунд на Юрген Клоп размаза Реал Мадрид с 4:1. До вторник вечер това бе и единствената загуба с 3 или повече попадения, която Специалния бе допускал в европейска битка.

Жозе, който покори Европа с Порто (2004) и Интер (2010), вече е много далеч от имиджа на голям победител. Откакто напусна нерадзурите, той спечели титлата в Ла Лига с Реал Мадрид и Лига Европа с Манчестър Юнайтед. Стана шампион и след завръщането си в Челси, но очевидно кариерата му продължава да върви надолу.

Кампанията му в момента също се очертава като провал за Тотнъм, тъй като изглежда много трудно постижимо да успее да изпълни целта, която му е поставена - да класира шпорите за участие в ШЛ и през следващия сезон.


Материал на вестник "Тема спорт"