Новият шеф на Ферари Фред Васьор опроверга спекулациите, че ще фаворизира пилота Шарл Льоклер пред Карлос Сайнс, като припомни, че два пъти се е опитвал да привлече испанския пилот в предишния си тим във Формула 1, съобщава "Ройтерс".

28-годишният Сайнс се присъедини към Ферари през 2021-ва от Макларън и миналия април, при ръководството на Матия Биното, подписа удължение на контракта си до края на 2024 година.

Монегаскът Льоклер, който беше подгласник на шампиона от Ред Бул Макс Ферстапен през миналия сезон, също има договор с Ферари до 2024.

Льоклер се е състезавал за тима на Васьор ART в GP3 младежките серии и направи дебюта си във Формула 1 за Заубер през 2018, където французинът беше шеф. Васьор, който беше директор на Рено, преди да премине в Заубер, каза на репортерите, че е имал връзки и със Сайнс и го оценява много високо.

"Започнах разговори с Карлос и мениджърите му, когато бях в Рено, за да го привлечен при нас с договор", заяви той.

"Той се присъедини по-късно. Когато бях в Заубер, също опитах да подпиша с Карлос без успех. Тогава си казах, че най-добрият начин да работя с Карлос е аз да отида в отбора, в който се състезава", пошегува се французинът.

"Винаги сме имали много добри отношения. Имам му доверие и мисля, че той е показал в последните години, че е потенциален шампион и много важен за отбора", добави той.

"Ние нямаме номер 1 и номер 2. Организацията ни е кристално ясна, като пилотите трябва да изпълняват задълженията си", каза още Васьор.

Льоклер спечели три състезания миналата година и девет пъти тръгваше от първа позиция, Сайнс спечели първото си Гран при във Великобритания и завърши четвърти в класирането на пилотите.