Кими Райконен спечели третата си победа този сезон във Формула 1, и негова втора поред. Пилотът на Ферари стартира втори и финишира първи на пистата Силвърстоун във Великобритания. Финландецът остави зад гърба си двата макларъна на Фернандо Алонсо и Люис Хамилтън. Благодарение на победата Райконен излезе на трето място в класирането при пилотите с 18 точки по-малко от лидера Люис Хамилтън.

Състезанието започна под бурните възгласи на над 100 000 души по трибуните на Силвърстоун. Англичаните дойдоха да приветстват своя нов идол Люис Хамилтън, който тръгна от първа позиция. Преди старта двигателя на Фелипе Маса изгасна и се наложи пилота на Ферари да тръгне от бокса, вместо от четвърта позиция.

В първите 15 обиколки единственото интересно на пистата бе представянето на Маса. Бразилецът само за 5-6 тура успя да изпревари десетина пилота и да се добере до 12-ата позиция. Интересното започна при първите спирания в бокса.

Лидерът Хамилтън влезе в 15-ата обиколка. Той стоя при механиците само 5,4 секунди, като дори имаше известен проблем с потеглянето му. Маркучът за горивото не бе откачен, но Хамилтън потегли без сериозни проблеми.

Райконен се възползва от влизането в бокса на Хамилтън и дръпна напред като направи най-бърза обиколка. Финландецът влезе в бокса в 19-ата обиколка и стоя при механиците 9,1 секунди. Въпреки това Райконен излезе преди Хамилтън и поведе в надпреварата.

Обиколка по-късно в бокса влезе и Алонсо. Световният шампион остана само 6,3 секунди при механиците и излезе пред Райконен и Хамилтън. Испанецът без проблеми започна да трупа преднина пред Райконен и само за 2 обиколки дръпна с 2,5 секунди.

След първите спирания в бокса Фелипе Маса излезе на седма позиция. Постепенно Алонсо и Райконен се откъснаха от Люис Хамилтън който изостана с повече от 10 секунди. В 35-ата обиколка лидерът водеше с цели 5,4 секунди пред Райконен.

Всичко в състезанието се реши във вторите спирания в бокса. Алонсо влезе в 36-ата обиколка. Механиците смениха гумите и наляха гориво на испанеца за 8,2 секунди. Райконен се възползва от ранното влизане на Алонсо в бокса и изкара на пистата още 6 обиколки. Финландецът бе значително по-бърз от световния шампион и натрупа преднина от 26 секунди.

В 43-ата обиколка и Райконен влезе при механиците. Той престоя в бокса само 6,6 секунди и се върна на пистата като лидер. До финала пилотът на Ферари не позволи на съперниците да го доближат. Единственото интересно на пистата бяха опитите на Маса да изпревари четвъртия в класирането Роберт Кубица. Бразилецът обаче не успя да задмине пилота на БМВ Заубер и финишира пети.

Класиране на пистата Силвърстоун

1. Кими Райконен (Ферари)

2. Фернандо Алонсо (Макларън) + 2,4 секунди

3. Люис Хамилтън (Макларън) +39,3 секунди

4. Роберт Кубица (БМВ) +53,3 секунди

5. Фелипе Маса (Ферари) +54 секунди

6. Ник Хайдфелд (БМВ) + 56,3 секунди

7. Хейки Ковалайнен (Рено) на 1 обиколка

8. Джанкарло Фисикела (Рено) на 1 обиколка

9. Рубенс Баричело (Хонда) на 1 обиколка

10. Дженсън Бътън (Хонда) на 1 обиколка

11. Дейвид Култард (Ред Бул) на 1 обиколка

12. Нико Розберг (Уилямс) на 1 обиколка

13. Александър Вурц (Уилямс) на 1 обиколка

14. Такума Сато (Супе Агури) на 2 обиколки

15. Кристиян Алберс (Спайкър) на 2 обиколки

Отпаднали: Витантонио Лиуци (Торо Росо) Ярно Трули (Тойота), Антъни Дейвидсън (Супер Агури), Скот Спийд (Торо Росо), Ралф Шумахер (Тойота), Адриан Сутил (Спайкър) и Марк Уебър (Ред Бул)

Класиране при пилотите:

1. Люис Хамилтън (Макларън) 70 т.

2. Фернандо Алонсо (Макларън) 58

3. Кими Райконен (Ферари) 52

4. Фелипе Маса (Ферари) 51

5. Ник Хайдфелд (БМВ) 33

6. Роберт Кубица (БМВ) 22

7. Джанкарло Фисикела (Рено) 17

Класиране при конструкторите:

1. Макларън Мерцедес 128 т., 2. Ферари 103 т., 3. БМВ 55, 4. Рено 31 и др.