Националът Илия Груев постави личен рекорд по английските терени в компонента, който се превърна още от Бундеслигата в негова запазена марка - точността на пасовете.

При разгромната победа на “Лийдс” с 4:0 като гост на “Суонси” в среща от 32-ия кръг на Чемпиъншип (II ниво на футбола на Острова) 23-годишният опорен халф подаде 88 пъти топката, а тя отиде при адресата си 86. Това означава 98 процента точност на стадиона в уелския град за българина.

Двубоят бе 9-и поред, в който Илия излезе титуляр за “Лийдс” (6 в Чемпиъншип и 3 за купата на Англия). Само в един от тях Груев има под 90 процента точни пасове, отбелязва „24 часа“.

Успехът на Груев и компания в Уелс донесе на йоркширци изравняване на рекорд от началото на 1975 г. Победата над “Суонси” означаваше 10-и мач поред във всички турнири след старта на 2024-а, в който “Лийдс” няма загуба.

Серия от 7 победи в лигата пък йоркширци не бяха записвали от декември 2019 г., а сегашните са със само един допуснат гол. Голям принос за това има и Груев, който е като “прахосмукачка” за наближаващи опасности пред отбраната.

В Суонси нашето момче имаше отново силни изяви и в офанзивен план. Точно Илия асистира още в 8-ата мин на Крисенио Съмървил, за да открие той резултата. В 72-ата мин Груев открадна топката и поде атака, завършила с последното попадение.

С победата “Лийдс” излезе на втора позиция, която праща директно във Висшата лига.