Европа ще има своя нов клубен шампион тази вечер, когато един срещу друг във финала на Шампионската лига се изправят "Пари Сен Жермен" срещу "Байерн".

На стадион „Луж“ в Лисабон ще е напечено, тъй като най-добрата защита ще излезе срещу най-доброто нападение. В 10 мача от турнира до момента френският тим допусна едва 5 гола. Насреща си тимът на треньора Томас Тухел ще има страховито нападение, водено от головия терминатор Роберт Левандовски. Баварците са №1 в атака, вкарали са 42 попадения, като 15 от тях са на сметката на поляка. На второ място при най-резултатните в Шампионската лига се нарежда именно ПСЖ с 25 гола или със 17 по-малко от съперника днес.

  • След 7 години

ПСЖ посяга към първата си титла от турнира в годината, в която празнува 50 години от основаването си, докато "Байерн" ще се опита да спечели шеста. За последно баварците триумфираха в немския финал срещу "Борусия" (Дортмунд) през 2013 г, припомня Монитор. Оттогава в отбора са останали четирима – Мануел Нойер, Жером Боатенг, Давид Алаба и Томас Мюлер. Всички те се очертават титуляри днес. Под въпрос е единствено Боатенг, който се възстановява от контузия.

„Отборът ни сега е много по-добър. Имаме много по-голяма дълбочина в състава, повече равностойни играчи, повече класа на пейката“,

категоричен е капитанът Нойер. „Онзи сезон няма нищо общо със сегашния. Отборът е различен, ситуацията – също. Това, с което аз мога да помогна на отбора, е да продължа да играя както и в последните месеци“, заяви пък Томас Мюлер, който прави отличен сезон и до момента има 21 асистенции, повече от всеки друг играч в петте най-добри европейски първенства.

  • Фаворит

Опитът и представянето до момента ще си кажат думата, категорични са и букмейкърите. Те залагат на "Байерн" с коефициенти около 2,00. Победа на Пари Сен Жермен, който да стане едва вторият френски тим след "Олимпик" (Марсилия) с трофея, пък се оценява на 3,20.

Най-голяма пък е вероятността във финала да се разпише Роберт Левандовски, който в петък навърши 32 години и Шампионската титла би била най-добрият подарък за рождения му ден. „Лева остарява като виното. Сега той играе най-силния си сезон. Неймар и Мбапе са много талантливи, но най-добрият в момента е именно полякът. Двамата могат само да го гледат и да се учат от него“, коментира бившият играч на "Байерн" и "Манчестър Юнайтед" Оуен Хардгрийвс.

  • Охрана

Властите във Франция пък съобщиха, че около 3000 полицаи и жандармеристи ще пазят в Париж по време на мача, за да не се стигне до сблъсъци като тези от полуфинала срещу "РБ Лайпциг". Тогава бяха арестувани 35 души. Болшинството от феновете по улиците били без маски, затова и сега униформените ще следят изкъсо за защитни средства. За да се създаде повече пространство за пешеходците, „Шан-з-Елизе“ ще бъде затворена.

„Мобилизирали сме полиция, за да вървят нещата възможно най-гладко и да се спазват указанията за носене на маски. Финалът е празник и трябва да си остане такъв. Всички трябва да имаме едно наум, защото сме във времена на пандемия“, заяви министърът на вътрешните работи на Франция Жерар Дарманен.